На Рівненщині вчетверо менша захворюваність на наркоманію, аніж загалом по Україні. Однак цю статистику, констатують спеціалісти, стовідсотковою вважати не можна - це тільки ті наркомани, які перебувають на обліку. Частина хворих реєструватися не бажає. Як боротися із зловживанням наркотиків та їх незаконним розповсюдженням говорили сьогодні за круглим столом медики, благодійники та міліціонери.

Хворі на наркоманію доживають трохи більше ніж до тридцяти років, констатують медики. Наркотик найчастіше пробують підлітки, і вже до двадцяти п'яти — стають сформованими наркоманами. Як боротися із цією згубною, і часто смертельною звичкою, говорили сьогодні за круглим столом профільні спеціалісти. Впевнені, починати треба з дитсадка.

Ще потрібно частіше перевіряти аптеки, кажуть спеціалісти. На перший погляд безпечні препарати на кшталт сиропу від кашлю, чи ж бо очних крапель провізори відпускають без рецепту, наркомани ж використовують ці ліки для виготовлення "дурману".

Потребують удосконалення і рівненські профільні реабілітаційні центри.

Нині стоїть питання і про впровадження замісної терапії для залежних. Лікарі певні, це дасть позитивні результати.

Олена Гандзюк додає, невтішна статистика і з захворюваністю на СНІД наркозалежних. Ін'єкційно синдром передається в майже 47 відсотках випадків.