Перевіряючи переможців тендерних закупівель, податківці вийшли на дубенського бізнесмена, який у змові із напарником, теж суб’єктом господарської діяльності, останні три роки активно освоювали бюджетні кошти.

Підприємці, приваблюючи низькими цінами, перемагали у тендерах на поставку кам’яного вугілля для шкіл та дитсадочків у селах Рівне нської, Львівської та Хмельницької областей.

Зокрема, з метою нажитись, дубенські підприємці уклали договір на купівлю вугілля у фірми з Дніпропетровська. Та виявилось, що цей постачальник – фіктивна фірма. За документами нею керує два місцеві безхатченки, які за винагороду дали у користування свої паспорти.

Під час обшуків податківці отримали докази активної співпраці дубенських підприємців із фіктивними фірмами. Відтак ті контролювали майже півтора десятка підприємств, які згодом і брали на себе усі податкові зобов’язання, а ділки лише привласнювали готівку.

В результаті, підприємці відповідатимуть це за однією статтею кримінального кодексу України. За відмивання доходів, отриманих злочинним шляхом, їм загрожує від трьох до шести років позбавлення волі із конфіскацію нажитого майна.