Стати учасником державної програми зможуть жителі Рівненщини, які потребують поліпшення житлових умов, зауважив на брифінгу заступник голови облдержадміністрації Володимир Новак.

За його словами, нині на черзі перебуває 28 тисяч 280 краян. Тож саме вони можуть скористатися новою іпотечною програмою. Згідно з нею, перший внесок позичальника становитиме не більше 25% від суми кредиту, який видаватимуть на 15 років. Максимальна ставка на момент видачі позики – 16% річних, з яких держава буде компенсувати 13%. Відтак, виконуючи завдання Президента України Віктора Януковича, розроблена програма доступного іпотечного кредитування, і громадянин платитиме лише 3% річних. Для здешевлення житла в держбюджеті зарезервували 1 мільярд гривень. Доступні позики для краян видаватимуть на квартири в новобудовах. За словами Володимира Новака, міжвідомча комісія при Мінрегіоні вже затвердила 4 об’єкти від Рівне нщини, які завершуватимуть за держпрограмою. Це, зокрема, 2 багатоповерхівки в Рівному (на вулицях Гагаріна та Степана Дем’янчука) та по одній у Костополі та Кузнецовську. В перелік об’єктів від області також заплановано включити проблемні довгобуди: Гагаріна,4 та комплекс «Золота підкова». Це дозволить вирішити дві проблеми – завершити будинки, зведення яких фінансували люди власним коштом, а також здешевити житло для краян, які стоять на черзі, резюмував Володимир Новак.

Вік учасників програми «Доступне житло» необмежений. Втім встановлено верхню і нижню межі їх платоспроможності: верхня межа – середній максимальний річний дохід сім'ї з трьох осіб 400 тисяч гривень, а нижня – середній мінімальний річний дохід сім'ї з трьох осіб 55 тисяч гривень. У період отримання часткової компенсації квартира повинна бути основним місцем проживання позичальника. Людина не має права відчужувати або здавати в оренду квартиру впродовж усього часу отримання державної компенсації.

Повідомляє Рівне нська ОДА.