Депутат Європарламенту гуляв Дубенським державним історико-культурним заповідником. Яна Козловські запросили, щоб згодом у Євросоюзу попросити грошей на розвиток Дубенського замку. Кошти треба, щоб відновити праве крило палацу Любомирських. У яку суму обійдуться роботи поки ще рахують. Але підтримкою депутата Європарламенту уже заручилися.

Він - поляк, депутат Європарламенту. Про проблеми заповідника у Дубні знає від земляка — директора замку Гнєв Ярослава Стручинські. Подивитися чи справді Дубенський замок потребує європейських грошей, приїхав особисто. Протягом 2011-2013-го років Євросоюз Україні запланував надати 470 мільйонів євро на різноманітні проекти. Щоб заручитися його особистою підтримкою у Брюселі, до приїзду Яна Козловскі у заповіднику підготувалися. Із Львівської картинної галереї привезли експозицію живопису. Вона тимчасова. А ще відкрили власну стаціонарну: "Карбована історія".

Чого не було у фондах, подарували місцеві колекціонери. Валерій Потапчук передав 50 монет різного номіналу та купони.

У заповіднику депутату Європарламенту сподобалося. Та щоб у Брюселі на його розбудову дали грошей, потрібно написати заявку, й вказати у ній суму співфінансування. Скільки проситиме грошей, директор заповідника ще рахує.

Щоб залучити європейські гроші, заповідник підписав документи про співпрацю із замком Гнєв у Польщі. Те, що за європейські гроші відновлюватимуть саме палац Любомирських, а не інші пам'ятки, каже голова області, заслуга керівника заповіднику.

А ще у Дубенському замку чекають на туристів, які приїдуть на футбольний чемпіонат. Кажуть: мають що і показати, і розповісти.