Врятуймо вікові дерева, закликають місцеві екологи. До Міжнародного дня довкілля вони разом із музейниками вирішили підлікувати сторічний клен на території краєзнавчого музею. Дерево пережило вже дві війни, відтак науковці вважають своїм обов'язком зберегти унікальну рослину та інші, подібні до нього.

Сторічний клен росте у найстарішому парку Рівного, на території обласного краєзнавчого музею. Науковці кажуть, оскільки дерево прихворіло, його слід підтримати та полікувати.

Для цього озброїлися відрами, піском, цементом та інструментом. Напередодні дерево почистили, та звільнили від сторонніх предметів. А вже сьогодні спочатку залили рідким цементом, аби закрити мікротріщини, і лише потім заливають густіший розчин.

Фахівці розповідають лікувати дерева необхідно, аби вони не завдали шкоди здоров'ю людей. Та й молодому поколінню буде, що передати. Тому нагадують - у Європі за вирубку старих дерев платять штраф, а у нас і такі дії залишаються безкарними.

Ольга Сауш розповідає, парк - це унікальна екосистема, адже тут живе понад 15 видів птахів - дятел, дрізд, соловейко, корольок. І звичайно білки. Робота завершується, робочі влили понад чотири виварки цементу, за кілька хвилин дупло повністю закриють. А екологи встановлюють інформаційні таблички вже біля трьохсотлітньої липи.