Маківки, соняшники, лілії, колоски й фрукти — усе дерев'яне, але на вигляд, наче справжнє. Квіткові композиції понад чверть століття різьбить рівнянин Павло Петросюк. Його роботи прикрашають оселю екс-Перезидента Віктора Ющенка, частина поїхала закордон. А от передати свій хист та уміння майстрові поки нікому.

Такі ж колоски, маківки, волошки прикрашають домівку екс-Президента Віктора Ющенка. За свого президентства він у рівненського майстра придбав дві роботи. До "Українського городу" уподобав ще й "Оберіг". Робота, каже різьбяр, символічна, усього у ній по сім. Деревину він теж підбирав відповідно.

За фахом механік, за різці він узявся у 55-ть. І немає такого дерева, яке б не зміг перетворити чи то на пташку чи комашку, на квітку чи листочок. Деревину заготовляє власноруч на дачі, буває, каже, сусіди садок чистять й віддають гілля. На нього чипляє фрукти, дарує їх дружині Марії.

Це не просто різьблення, каже завідувачка відділом етнографії Алла Українець. Це — скульптура у дереві, технічно виконана дуже якісно.

Зупиняти час й увіковічнюти природу просто, каже Павло Петросюк. Головне — любити її.

Єдине, про що переживає: досі не знайшов учня, який затотів би перейняти усі секрети різьблення й продовжувати створювати наче живі, дерев'яні квіти. Тетяна Коваль. Артем Лаговський. Новини Рівного.