Інструменту чверть століття й він терміново потребує капітального ремонту. Якщо його не зробити, орган перестане звучати. Таких інструментів, як у Рівному, лише 10 на усю Україну. Проте ремонтувати рівненський орган не поспішають.

Рівне нському органу - 25. З часу, коли цей інструмент збудувала чеська фірма Рігер Клос, йому тільки один раз провели профілактику. Тепер інструмент проситься на капітальний ремонт.

Протягом останніх років орган живе власним життям, розповідає органіст Рівне нської обласної філармонії Катерина Огаркова. Інструмент видає звуки, ще до гри на ньому, а бо ж гуде.

Його зіпсував ремонт, який три роки тому провели у залі. Стіни обдирали, а орган навіть нічим не накрили.

Чому стіни рятували, а про інструмент забули, попередній керівник філармонії, за якого провели ремонт, прокоментувати відмовися. Теперішній директор, каже, регулярно просить гроші на ремонт органу в обласних чиновників.

Щоб орган не капризував, потрібно демонтувати усі три тисячі його труб, перемити їх у спеціальному розчині й встановити назад. А ще наладнати електроніку й перевірити усі комплектуючі. За найскромнішими підрахунками такий ремонт коштуватиме 50 тисяч гривень, додає керівник філармонії. У цьому році - ні, можливо у наступному, каже заступник губернатора. Але тільки після ремонту приміщення.

Всередину органу, відповідальна за нього Катерина Огаркова, не пускає нікого, окрім майстра. Знімальній групі, з огляду на ситуацію що склалася, зробила виключення: з дверей показує перший поверх інструменту. Сюди, каже, крейда недосипалася, осіла на третьому й другому поверхах й у трубах.

Днями у Рівному класику грав всесвітньо відомий органіст Домського собору у Ризі Атіс Стєпіньш. Маестру пощастило, його сольний концерт засипаний будівельним сміттям орган не зірвав.

Нині орган теж у настрої: не вередує, звучить як слід.

Однак, каже Катерина Огаркова, тішитися цим не варто. Будь-якого дня інструмент може замовкнути.