Рівненщина поволі звикає до нових тендерних умов. 2 квітня Кабінет міністрів оприлюднив новий механізм тендерних закупівель. Цих правил гри з нетерпінням чекали усі: освітяни, медики, комунальники. Адже сама процедура проведення тендерів стала значно простішою. І дешевшою. І для тих, хто надає послуги, і для тих, хто їх замовляє.

Рівне нські освітяни зітхають з полегшенням. Кажуть, нарешті не сушитимуть голови, як і чим годуватимуть школярів. Після того, як Верховна Рада скасувала закон про тендерні закупівлі, домовитися з підприємцями, які забезпечують харчами, стало значно легше. На продуктах ті більше не економлять. Тож учнівське меню стало багатшим на вітаміни та делікатеси.

У станції швидкої допомоги з дня на день чекають на документ зі столиці. Який розв'яже руки медикам, котрі через тендери довгий час мали проблеми з пальним. Папірець гарантує, що до кінця року автівки шкидкої матимуть на чому їздити. Тож про нещодавню тендерну епопею тут згадують, як про страшний сон.

Ліквідація тендерної палати - мрія, що збулася, кажуть і в адміністрації. Для підприємців це зелена вулиця. Вони більше не платитимуть десятки тисяч гривень лише за участь у закупівлях. І ще кілька тисяч - за оголошення в Інтернеті та у віснику тендерної палати. Тепер - усе це безкоштовно. Сама ж процедура проведення тендерів скоротилася - від кількох місяців, до кількох тижнів. Та й робитимуть це переважно на місцях, а не в столиці. Процес контролюватимуть КРУ та прокуратура. А це - менше зловживань - не приховують оптимізму чиновники.

Утім, дещо у нових тендерних умовах таки незрозуміло - кажуть фахівці. Якщо сума закупівель товарів та послуг перевищує 350 тисяч гривень, то таки доведеться їхати до столиці. Немає і чіткого механізму проведення дороговартісних тендерів. На Рівне нщині , і в усій Україні їх чекають з нетерпінням.