Рівняни можуть затамувати подих. Місто опинилося в п'ятірці із найпотужнішими промисловими містами України. Втім про гордість тут не йдеться. Бо ця п'ятірка - міст із найбільш забрудненим атмосферним повітрям. У рівненському спеціалісти обласного центру з гідрометеорології зафіксували перевищення вмісту формальдегіду, фенолу та оксиду вуглецю.

З кожним роком Рівне стає все бруднішим. Принаймні про це свідчить щорічний рейтинг екологічного забруднення міст України, де ще два роки тому ми займали 12-те місце, а за замірами 2011-го замкнули першу п'ятірку.

Бруднішим за рівненське виявилося повітря в Одесі, донбаській Горлівці та Ужгороді. А лідирує у рейтингу Маріуполь. У Рівному обласні гідрометеорологи вже 35 років поспіль чотири рази на добу відбирають проби повітря, в якому визначають вміст 11-ти домішок, важких металів та бензапірену. Найбільше, кажуть останнім часом негативно впливає на цифри перевищення у повітрі формальдегіду та фенолу.

На дуже високий у 2011-му рівень забруднення повітря вплинули не лише промисловість і транспорт, а й відсутність дощу, тумани та безвітря, пояснюють фахівці. Громадські активісти ж іншої думки. Не виключають, що в місті активізувалися виробництва, які незаконно здійснюють викиди шкідливих речовин у повітря.

Міський голова п'ятим місцем Рівного у рейтингу здивований.

Санстанція міста у створенні цього рейтингу участі не брала, а от походження тих чи інших забрудників повітря пояснює просто.

Гідрометеорологи тим часом визначили і в якому мікрорайоні Рівного найбрудніше повітря. Лідирує район автостанції "Чайка".

Чому у Рівному так важко дихається, тепер з'ясовуватимуть на спеціальній нараді, де експерти всіх причетних до екології служб мають визначити, що такого змінилося в місті за рік, що з півсотні міст України рівненське повітря прирівнялося до донбаського.