21 лютого в світі удванадцяте відзначатимуть Міжнародний день рідної мови. ЮНЕСКО започаткувала на зламі століть, аби привернути увагу світової спільноти до безправного становища поневолених народів, у яких гнобителі прагнуть відібрати рідну мову. А саме вона є основною ознакою нації та живим свідком історії народу.

Традиційний захід напередодні Міжнародного дня рідної мови зібрав у світлиці обласної бібліотеки місцевих студентів та викладачів і представників національних товариств міста. Зібралися поговорити і поспівати, щоб молоде покоління українців виховувалося в любові до мови свого народу. Росіянин Михайло Кирилов народився в Казахстані, до школи ходив у Росії, а живе і працює в Україні. У Рівному на громадських засадах просуває російську культуру. Однак поняття рідної мови трактує широко.

Просвітянка Євгенія Гладунова прийдешній День рідної мови зустрічає у святковій вишиванці, але без святкового настрою. Каже, сьогодні почула, що за наказом міністра освіти викладання української у школах скорочують до двох годин на тиждень, а історію України як окремий предмет вилучають взагалі.