Не з'явився сьогодні на засідання Вищого адміністративного суду України ні Віктор Янукович, ані його представник. Про це повідомили із прес-служби УНП. Нагадаємо, чинний глава держави є відповідачем у справі за позовом голови Рівненської обласної організації Української народної партії Світлани Ніколіної про скасування указу президента Януковича, котрим той відмінив святкування Дня Свободи 22 листопада. Справа перебуває у провадженні Вищого адміністративного суду України. Сьогодні відбулося перше відкрите судове засідання.

Потягнути Президента до суду голові облорганізації УНП Світлані Ніколіній під новий рік підказали однопартійці із Гощанського району. Їх обурив указ підписаний Президентом 30 грудня 2011, яким Янукович скасував День Свободи.

Позов на Президента України Віктора Януковича не політична акція і не помста за скасування свята. Через суд, його хочуть навчити працювати відповідно до законодавства України та гарантувати, як і відповідає посаді Президента, дотримання усіх Законів України. А своїм Указом він не дотримав 106 статтю Конституції України, де записані усі повноваження Гаранта України. Про можливість скасовувати укази попередника там — ні слова, — наголошує Світлана Ніколіна.

Таких законів ще не написали, — додає позивачка. В українців Свято, яке вони відзначали 22 листопада, — це день початку Помаранчевої революції 2004 року, відібрали безпідставно.