Його запровадили 2003 року з ініціативи батьків недужих дітей, щоб поліпшити інформування суспільства про цю біду. На Рівненщині, як і в Україні в цілому, опіка над онкохворими дітьми лягає на плечі батьків, громадськості та меценатів. Про маленьких пацієнтів онкогематології дитячої обласної лікарні чиновники згадують зазвичай у великі свята. Між тим у відділенні бракує не те що медикаментів, а навіть шприців, констатують волонетри.

У день онкохворої дитини, ті хто допомагають малюкам побороти недугу говорять про проблеми.

Фактично вісім місяців минулого року меценати та волонтери підміняли Міністерство охорони здоров'я. Вони і й нині за підтримки громадськості забезпечують онкогематологічне відділення дитячої лікарні препаратами і матеріалами.

Діткам змушені шукати ліки в Німеччині і Австрії. Українські, кажуть удвічі-тричі дорожчі. Донька Оксани щодня приймає ліки, привезені із Росії. Втім, жінка нині бідкається з іншої причини. Через місяць після госпіталізації та вливання компонентів донорської крові дівчинка захворіла на нову недугу.

Тож громадські організації Рівне нщини ініціювали звернення до профільного міністерства та секретаріату Президента з вимогою пильнувати гепатит, створити "банк донорів", дати можливість на пересадку кісткового мозку в Україні та врешті, забезпечити онкогематологію медикаментами. Бо нині видатки з бюджетів становлять менше 25 відсотків від потреби. Тим часом маленьким пацієнтам доводиться розраховувати хіба що на щедрість благодійників і громадськості.