В Україні сьогодні вшановують учасників бойових дій на території інших держав. Саме 15 лютого, 23 роки тому завершилося виведення радянських військ з Афганістану. Україна у тій війні втратила майже три з половиною тисячі своїх синів. Десятки тисяч повернулися скаліченими - фізично чи морально. І сьогодні, в незалежній Україні колишні воїни-інтернаціоналісти не почуваються героями. Вистачає тих, хто закидає, мовляв, проливали кров - свою і чужу заради імперіалістичних інтересів Радянського Союзу. Забуваючи, що ці люди просто виконали свій обов'язок - військовий і громадянський - і виконали з честю.

Біля пам'ятника воїна-інтернаціоналіста сьогодні людно. Товариші по зброї, матері та батьки, дружини та діти згадують тих хто не повернувся з війни у Афганістані.

Через афганську війну пройшло понад 160 тисяч юнаків, призваних до лав Радянської Армії з України. Нині в державі мешкає близько 150 тисяч ветеранів Афганістану. Сьогоднішня дата для них справжнє свято.

Один з останніх хто покидав Афганістан був рівнянин Сергій Алєксєєв. Зараз чоловік проживає з п'ятьма родичами в однокімнатній квартирі. На нову від влади чекає понад десять років.

З квітами до пам'ятника воїнам-інтернаціоналістам прийшов Микола Баженов. Зі сльозами на очах згадує свого сина, який загинув у Афганістані.

З 13-го армійського корпусу, який базується в Рівному в Афганістані воювало 540 чоловік. Пройшов цю війну і нинішній командир корпусу.

Майже 3,5 тисячі українців не повернулися додому після цієї війни, а ті хто повернулися просять владу згадувати про них не лише п'ятнадцятого лютого.