Морози скували кригою майже усі водойми на Рівненщині. Де ж вода не замерзла — оселилися лебеді-шипуни. Вони у теплі краї не відлітають, от і доводиться пернатим тулитися на окремих ділянках річок, де не замерзає вода. Одну таку лебеді облюбували біля Великого Олексина, Рівненського району.

Ось і тепер жителька Великого Олексина прийшла погодувати птицю та заодно перерахувати. Робить це пані Ольга щодня. Адже морози сильні, та й птиці багато.

Всі вони - місцеві. На водоймах біля Великого Олексина та сусіднього Зозіва лебеді живуть уже не перший десяток літ. Але так близько до людей їх підганяє мороз. Аби не дати загинути зграї, місцеві жителі щодня привозять сюди хліб та зерно. Стежать за лебедями і районні надзвичайники.

Якщо річка не закута у кригу - птахам нічого не загрожує, кажуть у Рівне нському зоопарку. Головне, пояснюють ветмедики, щоб лебедів правильно годували.

Бо якщо не обмороження перетинок на лапах, то розлади травлення через надлишок хліба символу шляхетності та вірного кохання таки загрожує.