Від сьогодні в обласному центрі за квартири рівняни платитимуть по новому. Частині доведеться платити більше, для інших квартплата знизиться. Міський голова Володимир Хомко підозрює, що через новий принцип нарахування квартплати доведеться звільняти зайвих людей у житлово-комунальній сфері, адже тепер усі недоліки роботи будуть на поверхні.

Із 1-го лютого квартплата в Рівному нараховується індивідуально для кожного будинку і залежить, зокрема, від стану будівлі та обсягів необхідного поточного ремонту, площі сходових клітинок та прибудинкової території, віку ліфтів - за їх наявності та кількості мешканців. Міський голова бачить плюси нововведення у можливості контролю за якістю наданих послуг. До того ж, зібрані з кожного будинку гроші і витрачатися будуть тільки на його утримання. Одначе є в побудинкового тарифу й мінуси. Залежність тарифу від площі прибудинкової території стимулювало міських чиновників нарешті визначити конкретні межі тих таки територій. Тепер ЖКП прибиратимуть тільки те, що накреслене у плані. Попри те, що із побудинковим тарифом квартплата, за підрахунками чиновників, для більшості рівнян має знизитися щонайменше на 10 відсотків, декому це навпаки - вдарить по кишені. Зростання торкнеться малоквартирних будинків старої забудови. Заради зниження квартплати їх мешканцям запропонують відмовитися від прибирання ЖЕКом прибудинкової території та від поточних ремонтів, тим більше зазвичай люди це й так роблять самі. У виняткових випадках, де тариф буде особливо високим, його занижуватимуть штучно, обіцяють чиновники. А гуртожитки, можливо, й дотуватимуть з міського бюджету. Та попри усі потенційні труднощі, є принаймні одна велика перевага.

Чиновники прогнозують: із запровадженням нових тарифів між мешканцями та комунальниками виникатиме чимало спірних питань, їх обіцяють оперативно вирішувати. Крім того, міський голова не виключає хвилі звільнень в рядах комунальників, адже непрофесійність і бездіяльність тепер опиняться на поверхні. Рівнян закликають не тягнути і якнайшвидше переукласти угоди зі своїми ЖКП, вже на початку березня вони мають отримати нові платіжки.