Майже століття тому українська молодь гинула за ідею. 94 роки тому кількасот київських студентів виступили проти чотирьохтисячної більшовицької армії. Нерівний бій відбувся на залізничній станції Крути, тож і увійшов в історію під назвою „Бій під Крутами”. Нині в Україні небайдужі вшановують пам'ять юнаків, що віддали своє життя за незалежність. Рівне не стало винятком.

29 січня 1918, три сотні студентів стали на оборону Києва від більшовицької армії Михайла Муравйова. Вирішального значення цей бій не мав та увійшов в історію як день героїзму української молоді. У різних містах України напередодні вшанували пам'ять юнаків, котрі віддали своє життя у нерівному бою на залізничній станції Крути.

В Рівному урочистої ходи не влаштовували, та все ж згадати героїчних студентів не забули. Більше пів сотні людей зібралося в народному домі. Борис Труш розповідає, за радянських часів правди про Бій під Крутами годі було й шукати.

Щоправда самого студентства на заході як кіт наплакав. Окрім слів вшанування полеглій молоді на станції Крути, на вечорі пам'яті показали документальний фільм „Боги призначили інакше...”.

На рівненському майдані Незалежності люду зібралося не менше. Більшість — представники політичних сил. Однак, перехожих це не бентежить. Розповідають, чому приєдналися до акції.

Як стемніло, учасники акції запалили свічки пам'яті. А за пів години, після виступів та декламування віршів....

... Пролунав салют на честь загиблих юнаків.