Писанка-велетень з'явиться у Рівному. Її до Великодня розпишуть місцеві художники. Давні узори нанесуть на пластик автомобільними фарбами. Згодом пасхальне яйце перевезуть до Києва у Пирогово. Там виставлять ще 24 писанки, з інших областей із притаманними регіонам традиціями. Так відзначать 21-шу річницю незалежності України.

Це яйце не тоне, не горить і розбити його неможливо. Воно із армованого пластику заввишки чотири метри, в ширину — майже три. Заготовку під писанку зробили авіаконтруктори заводу Антонова. Через місяць на ньому з'являться солярні символи та обереги. Гігантське яйце оздоблять до святкування 21-ї річниці Незалежності України. Конкурс "Диво писанка" стане частиною загальноукраїнського параду вишиванок, який традиційно влаштовують у Києві. Кожній області організатори параду запропонували виготовити характерне для регіону пасхальне яйце.

А вже наступного дня 25 писанок перевезуть у музей під відкритим небом "Пирогово" назавжди. Щоб пасхальне яйце, яке представить Рівне , з часом не вигоріло на сонці або облущувалося, його розпишуть автомобільними фарбами. Скільки їх піде, щоб вкрити площу 30 квадратів, досі рахують, припускають: чимало і коштуватиме це задоволення дорого. Але від задуму не відступають.

Рівне — перше місто, яке погодилося розписати гігантське пластикове яйце. Місцеві писанкарки навіть підготували декілька варіантів того, як має виглядати писанка. Зупинилися на синтезі давнього й сучасного, розписі й травленні. Як витравлятимуть армований пластик, а не звичну шкаралупу, тримають у таємниці, щоб конкуренти не перейняли ідею.

Писанку витримають у чотирьох кольорах: темно-коричневому, червоному, жовтому та зеленому. На Великдень, її виставлять у Рівному на Майдані Незалежності. По тому повезуть до Києва. Але місто без пасхального яйця не залишиться. Місцева влада на заводі Антонова замовить таке ж. Скарбниці Рівного воно обійдеться у 27 тисяч гривень. Розпишуть пластик ті ж майстри за тим же проектом.