Чи заборонять в Україні російську церкву? У Рівному влаштували розширене обговорення цієї теми. Серед запрошений народний депутат, адвокат, історик, представники УПЦ та Православної церкви України. Дискусія вийшла доволі гострою. Більше про це дивіться у наступному матеріалі.

В Україні набув чинності закон заборону релігійних установ, пов’язаних із РФ. Цей документ діє вже місяць. За словами народного депутата України з Рівненщини, який був одним із лобістів цього закону, це рішення прийняте для захисту національної безпеки країни.

Закон поділяється на кілька частин. Зокрема, заборона релігійних організацій, які мають будь-які зв'язки із росією. Друга частина - це повернення у державну, або комунальну власність майна, яким користуються ці афілійовані організації, або ж представництва РПЦ. І третя - це перехід однієї релігійної організації до іншої. Але чи буде це дієвим, поки важко визначити, каже адвокат.

Закон набирає чинності через 9 місяців після його прийняття, а процедура визначення того, що та чи інша церква підпадає під його дію, передбачає ініціювання розслідування громадськими організаціями, органами місцевого самоврядування або ж органами державної влади. Саме вони можуть звернутися до Комісії з питань свободи совісті та діяльності релігійних організацій, яка в разі наявності ознак зв’язку з рпц передає справу до суду. І лише суд може заборонити діяльність такої організації. Але подати позов можна буде лише з 23 квітня 2025 року.

Історик-релігієзнавець Володимир Борщевич переконаний, що російська православна церква є інструментом політики та агресії. Цьому свідчать багато історичних подій.

Натомість представник УПЦ заперечує будь-які зв'язки їхньої релігійної організації із росією. А події, що відбувається зараз називає розколом суспільства.

Олександр Максимюк почав виправдовуватися, що вони керуються статутом, який виданий ще до незалежності України.

За словами секретаря Рівненської єпархії Православної церкви України Петра Мартинюка вторгнення у духовне життя України триває 300 років. І закон, який прийняли депутати щодо заборони релігійних установ, пов’язаних із РФ є надважливим.

Михайло Симонович, настоятель парафії Преподобного Сергія Радонезького, яка першою на Рівненщині змінила конфесійну приналежність, каже, що повномасштабна війна стала каталізатором переходу. Їхні парафіяни чекали об'єднання церков, але цього не сталося. Тому люди вирішили розставити усі крапки над "і".

Під кінець дискусії народний обранець Олександр Аліксійчук зауважив, що не бачить причин, чому релігійні організації, які діють в Україні та мають зв’язки з росією, не можуть їх розірвати. На що представник УПЦ відповів: «Будемо надіятися, що це буде».

Читайте також: Сьогодні рівняни провели в останню земну дорогу трьох полеглих Захисників