Літній час таки буде? В останню неділю жовтня українці традиційно переходять на зимовий час. Цього року депутати Верховної Ради прийняли закон, який нібито скасовує літній час. Проте Президент його не підписав. Чи робитиме він це у майбутньому та що думають рівняни про єдиний зимовий час - далі у сюжеті.

Переводимо годинники востаннє? Дискусії про шкоду і користь сезонної зміни часу точилися в Україні багато років. Здавалося, цього літа Верховна Рада поставила крапку в цьому питанні, ухваливши закон, який скасовує літній час і залишає країну на зимовому. Та чи так це?

27 жовтня, о 4 ранку українці переведуть часи на годину назад. В Україні зимовий та літній час офіційно запровадили ще у 1981 році. Цього ж року Верховна рада проголосувала, за "єдиний київський час".

Народні обранці проголосували, проте не все так, як вони задумали. Президент даний проєкт не підписав. Посилаючись на джерела ВВС, глава держави ставити свій підпис не планує і в майбутньому. На це є кілька причин.

Все порахували й побачили мінуси для економіки, а також взяли до уваги петиції українців на кшталт "не крадіть наші вечори".

Ми ж вирішили поцікавитися думки рівнян, що вони думають про перехід на єдиний час та чи потрібно це взагалі.

Можливо потрібно, я думаю, що так. Щоб було завжди однаково, щоб людина не звикала, адже це впливає на здоров'я поки звикнеш, поки переведуть.

Мені б краще ось так: перевели час і більше потім не переводили - це мені зручно, це комфортно. Ну як для держави, як для суспільства, ну не знаю, як там на рівні економії нашої держави. Це якось для стану і діти довше б поспали і відпочинуть трішки довше, а так біжиш, добирання, зима, маршрутки. Краще хай би так лишалося.

Я не хочу переходити, мені так вигідніше, як зараз. У вісім вже видно, у школу, а увечері люди додому йдуть, треба всім уроки робити й більше енергії витрачаємо увечері.

Якщо вірити фахівцям, то нібито зимовий час він і до змін завжди у нас був. Мабуть, ми адаптувалися до того часу. Я так думаю, якщо його далі не будуть міняти, то ми будемо себе добре почувати.

Як зазначають лікарі перехід на зимовий час організм людини переносить легше, адже з'являється зайва година для сну. Проте на здоров'ї це теж відображається, особливо якщо є хронічні захворювання.

Якщо брати, зі сторони кишково-шлункового тракту, то зазвичай організм звикає до прийому їжі в один час і коли в нас і коли у нас зміщується режим, то відповідно зміщуються години в які приймаємо їжу. Так само при хронічних захворюваннях, якщо приймаємо певні ліки. також зміщується година прийому ліків, то це може відображатися на перебігу захворювання, так само це може впливати на появу якоїсь апатії, порушення сну, - каже Лілія Красько, лікарка-терапевтка.

Лікарі радять завчасно готуватися до переходу як на зимовий, так і на літній час.

Поступово змінювати свій раціон, добовий ритм, якийсь по адаптуванню до часу. Наприклад якщо ми приймали в одній годині ліки, то не відразу через годину їх приймати, а старатися на початку приймати в той самий час швидше і поступово по 15 хвилин збільшуючи проміжки до того часу який є зараз, - каже Лілія Красько.

Якщо закон про перехід на зимовий час приймуть, а літній скасують, то це означатиме що теплу пору року о 4:30 вже буде доволі світло, а о 21:30 темна ніч.