Будемо зі світлом та теплом під час можливих блекаутів? Третю потужну когенераційну установку запустили у Рівному. Вона здатна забезпечити виробництво електричної й теплової енергії навіть під час відключень світла. які ще має переваги та хто її передав Рівненській громаді - далі у сюжеті.

Чергову когенераційну установку запустили у Рівному. Її потужність понад 500 кВт. Такий прилад здатний забезпечити комбіноване виробництво електричної й теплової енергії. У міській раді додають: зараз основна задача - забезпечення енергетичної стійкості громади, а також модернізація централізованого теплопостачання.

Якщо будуть під час відключення електроенергії чи там блекаути, чи будь-яких там надзвичайних подій ми своєю чергою можемо забезпечити перш за все це котельню для того, щоб подавати тепло носії й також забезпечити на 500 кВт самої електроенергії, - каже Віктор Шакирзян, секретар Рівнеради.

Встановлення подібних установок стало можливим завдяки Проєкту енергетичної безпеки який співпрацює з Урядом України, приватним та громадським секторам з метою посилення енергетичної безпеки. Має така співпраця й інші переваги.

Основна його перевага впринципі в чому? В тому, що по трохи Рівне стає енергонезалежним, не будемо потребувати електроенергії ззовні й фактично можемо самі автономно працювати не дивлячись на блекаути або інші віялові відключення, - пояснює Олександр Ющук, директор товариства «Рівнетеплоенерго».

Рівненська громада отримала вже три такі установки. До того ж "Рівнетеплоенерго" матиме змогу віддавати у мережу надлишок виробленої електроенергії цією установкою.

Дві уже діє, ще у минулому році місто передало в оренду об'єкти які надійшли від американського фонду. Цю програму ми хочемо завершити протягом року, тобто до наступного вже опалювального сезону. От наш амбіційний план - це закінчити 60 мГват. Це буде найбільша децентралізована генерація в Україні, - каже Іван Надєїн, інвестор ТОВ «Рівнетеплоенерго».

Варто додати, когенераційну установку для рівненської громади надало Агентсво США з міжнародного розвитку USAID у межах проєкту енергетичної безпеки.