24 жовтня 2024 року о 15 год. Рівненський районний суд ВТРЕТЄ буде розпочинати новий розгляд клопотання прокурора про застосування примусових заходів медичного характеру щодо Ігнатюк Ірини Зіновіївни щодо вчинення у стані неосудності суспільно небезпечних діянь, передбачених ч. 1 ст. 115, ч. 2 ст. 15 - п.п. 2, 13 ч. 2 ст. 115 КК України.

Справа у тому, що 10 вересня 2024 року Волинський апеляційний суд за результатом розгляду апеляційної скарги Ігнатюк Лесі Павлівни та її представника адвоката Волошина Леоніда Сергійовича скасував ухвалу Рівненського районного суду від 22 березня 2024 року, що була постановлена суддею Сидоренко Сергієм Миколайовичем, оскільки він допустив істотне порушення вимог кримінального процесального закону, що перешкодило суду ухвалити законне, обґрунтоване і вмотивоване судове рішення.

Волинський апеляційний суд вказав, судом першої інстанції безпідставно було відмовлено у задоволенні ряду клопотань потерпілої та її представника про призначення експертизи протягом усього судового розгляду.

При цьому, прокурор Рівненської обласної прокуратури не подавав у цій справі апеляційної скарги, а у Волинському апеляційному суді прокурор повністю заперечив проти задоволення апеляційної скарги потерпілої.

Цікаво, що новий розгляд справи буде здійснювати суддя Таргоній Михайло В’ячеславович, який 07 березня 2024 року розглядав заяву потерпілої про відвід судді Сидоренка С. М. у даній справі, однак відмовив у задоволенні такої.

Нагадаємо, що ухвалою Рівненського районного суду Рівненської області в особі судді Коробова С. О. від 29 квітня 2021 року було визнано доведеним, що Ігнатюк І. З., перебуваючи в стані неосудності, вчинила суспільно небезпечні діяння, що підпадають під ознаки кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 125, ч. 1 ст. 115 КК, і застосовано до неї примусові заходи медичного характеру у вигляді госпіталізації до закладу з надання психіатричної допомоги із суворим наглядом. Рівненський районний суд ухвалив після набрання даною ухвалою законної сили помістити Ігнатюк Ірину Зіновіївну до Дніпровської філії Спеціальний заклад з надання психіатричної допомоги державної установи Центр психічного здоров’я і моніторингу наркотиків та алкоголю Міністерства охорони здоров’я України, що розташований у м. Дніпро

02 лютого 2023 року Верховним Судом було заслухано касаційну скаргу Ігнатюка Олександра Григоровича та його адвоката Волошина Леоніда Сергійовича на ухвалу Рівненського районного суду від 29 квітня 2021 року та ухвалу Рівненського апеляційного суду від 19 вересня 2022 року щодо Ігнатюк Ірини Зіновіївни та прийнято постанову про її задоволення і скасування рішень судів попередніх інстанцій як незаконних, а справу призначено до нового розгляду у суді першої інстанції.

22 березня 2024 року Рівненський районний суд в особі судді Сидоренка С. М. постановив ухвалу про доведеність вчинення Ігнатюк Іриною Зіновіївною суспільно-небезпечних діянь та про те, що її дії підпадають під ознаки злочинів: передбачених ч.1 ст.115 КК України, як умисне вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій особі, ч.2 ст. 15 п.п. 2, 13, ч.2 ст. 115 КК України, а саме закінчений замах на умисне вбивство, вчинене щодо малолітньої дитини, особою, яка раніше вчинила умисне вбивство, однак застосував до Ігнатюк Ірини Зіновіївни примусові заходи медичного характеру у виді госпіталізації до психіатричного закладу з надання психіатричної допомоги із звичайним наглядом. Продовжив запобіжний захід у виді поміщення (утримання) до психіатричного закладу в умовах, що виключають небезпечну поведінку особи, а саме до КП «Острозька обласна психіатрична лікарня» Рівненської обласної ради.

Інформація взята з відкритого доступу даних Єдиного державного реєстру судових рішень та даних сайту «Судова влада України».