Англійська давно стала основною мовою, якою спілкуються в різних регіонах нашої планети — від США та Канади до Європи та Африки. Знання англійської не тільки дасть змогу порозумітись із жителями майже будь-якої країни світу, а й знайти престижну високооплачувану роботу (віддалено чи за кордоном).

Багато людей вважають, що вивчення іноземних мов — це дуже складно, дорого, в них немає здібностей або вигадують інші причини. Але не все так страшно. Головне — сильна мотивація та самодисципліна.

Розглянемо докладніше, з чого потрібно почати та на що звертати увагу, якщо ви зібрались опанувати іноземну мову «з нуля». А підібрати найкращі курси з вивчення англійської для будь-якого рівня можна тут: https://grade.ua/uk/.

Перші кроки

Перше та найголовніше — чітко визначити, для чого саме вам потрібна англійська. Одна справа —  спілкування з іноземцями під час туристичної подорожі, і зовсім інша — пошук роботи або еміграція в англомовну країну. В першому випадку достатньо вивчити кілька десятків слів і найпоширеніших фраз, щоб задовольнити базові потреби, наприклад, спитати, як швидше дістатись свого готелю, якщо заблукали, або сказати офіціанту в ресторані, що саме ви вибрали з меню. Якщо ж потрібна робота за кордоном або плануєте багато часу проводити в англомовному середовищі, базових знань буде явно недостатньо.

Визначившись, для чого вам англійська, варто пройти простий тест, який допоможе виявити поточний рівень володіння мовою. Зазвичай це безплатна послуга, яку пропонують більшість навчальних центрів, або ж можна легко знайти тест в інтернеті. Після тестування буде значно простіше вибрати курси з англійської мови чи репетитора, періодичність і тривалість занять або ж методику, підручники та інші матеріали для самостійного навчання. Це важливий крок до успішного опанування англійської.

Вибір методики навчання

Спосіб навчання безпосередньо впливає на кінцевий результат. Опанувати англійську можна самостійно або за допомогою навчальних програм під керівництвом ментора.

Перший варіант має кілька переваг. Насамперед це економія коштів і вільний графік навчання. Недоліки у такого навчання вагоміші: доведена досвідом десятків тисяч людей неефективність, відсутність контролю за прогресом і неможливість дізнатись свій реальний рівень на практиці. Як показує статистика, навіть попри велику кількість безплатних  програм для самостійного навчання, опанувати англійську «з нуля» хоча б до рівня В1 більшості людей не вдається.

Навчання з ментором вважається більш ефективним методом вивчення іноземних мов. Ви отримаєте чітко структуровану програму навчання та переходитимете від базових речей до складного рівня під керівництвом досвідченого викладача, який контролюватиме ваш прогрес і допомагатиме виправляти помилки.

Також варто звернути увагу на навчальний центр. Заклади, що мають хорошу репутацію, практично гарантовано допоможуть опанувати англійську мову на бажаному рівні. Такі навчальні центри пропонують програми для студентів з різним рівнем підготовки та надають перевагу практиці з носіями мови.