За умов, коли надійність енергопостачання промислових підприємств стає дедалі критичнішою, генератори набувають особливої ??важливості. Здебільшого вибір постає між бензиновими та дизельними генераторами, які є найпопулярнішими та найбільш широко представленими на ринку. Розглянемо ключові відмінності між цими двома типами генераторів та оцінимо їх переваги та недоліки з погляду промислового застосування.

Великий асортимент генераторів для промислових, комерційних та побутових потреб: https://www.bezpeka-shop.com/ua/catalog/generatory/    

Подібності та відмінності бензинових та дизельних генераторів

Обидва типи генераторів є мініелектростанціями, які працюють за одним принципом: перетворення механічної енергії в електричну. Відмінності у пальному обумовлюють відмінності у функції. У промисловості використовують обидва типи, але для конкретної галузі найвідповіднішим є той чи інший тип, вони не взаємозамінні. Якщо коротко, то бензинові генератори підходять для невеликих об'єктів, короткочасної роботи, їх зручніше переміщати. Дизельні генератори громіздкі та менш мобільні, але здатні забезпечувати електрикою великі об'єкти протягом тривалого часу.

Переваги бензинових та дизельних генераторів для промисловості

Переваги бензинових генераторів:

  • Бензин широко доступний.
  • Генератори компактні та мобільні.
  • Вартість менша в порівнянні з дизельними.
  • Максимально проста установка.
  • Менше рівень шуму.

Переваги дизельних генераторів:

  • Дизельне пальне так само доступне.
  • Менша витрата пального для вироблення тієї ж кількості електроенергії.
  • Менше нагріваються під час роботи, деталі менше зношуються та рідше трапляються ламання, рідше потреба у техобслуговуванні та заміні деталей.
  • Стабільно працюють у суворих умовах.
  • Надійні, здатні тривалий час працювати без перерви.

Порівняння бензинових та дизельних генераторів

Порівняємо продуктивність двох типів генераторів виходячи з наведених характеристик.

Паливна ефективність

Цей чинник важливий за умов інтенсивної та безперервної роботи генератора. Паливна ефективність дизельних генераторів вища, у довгостроковій перспективі це призводить до зниження експлуатаційних витрат.

Вихідна потужність та продуктивність

У дизельних генераторів вище крутний момент двигуна та вихідна потужність, тому вони підходять для великих енерговитратних промислових об'єктів. Діапазон потужності бензинових генераторів значно менший, що обмежує їх застосування, але для малих та середніх об'єктів її достатньо.

Вимоги до технічного обслуговування

Дизельні двигуни міцніші та довговічніші, тому потребують менше техобслуговування. Бензинові генератори потребують регулярного обслуговування: чищення карбюратора та фільтрів, заміни мастила та свічок запалювання. Водночас зламання дизельного генератора, хоч і трапляються рідше, зазвичай потребують дорогого ремонту.

Витрати

Початкова вартість бензогенератора нижче дизельного. Вища вартість дизельних агрегатів відбиває їхню довговічність, надійність, ефективність та високу потужність.

Висновки порівняння

Промислові бензинові генератори незамінні для резервного живлення малих та середніх підприємств: офісів, магазинів, невеликих виробництв. Їх також використовують на будмайданчиках, у пересувних майстернях, аварійних службах, де вони мають перевагу в мобільності.

Промислові генератори найкращі для стабільного електроживлення великих промислових об'єктів: виробничих ліній, гірничодобувного, нафтогазового обладнання, великих будівельних об'єктів.