Конкурс Шевченківських читань засновано у 2020 році групою ентузіастів, прихильників творчості Тараса Шевченка, і з того часу він є щорічним та міжнародним. У 2024 році конкурс зібрав понад 1100 учасників з 23 областей та столиці, що свідчить про значну популярність та вплив цього заходу на розвиток української культурної ідентичності. Про це інформують в Рівненській ОДА.

Підсумовували конкурс у декілька етапів.

Спершу на базі Степанського ліцею, де нагородили учасників з північних громад Рівненщини. Привітати конкурсантів завітали депутатка Рівненської обласної ради Ольга Шустік та директор КЗ "Рівненський обласний центр народної творчості" РОР Ірина Рачковська-Баковецька. Свято прикрасили виступи народного вокального аматорського ансамблю «Добриця» та вокального ансамблю «Доремійка».

Також відзначили і декламаторів поезії Кобзаря в Костопільській громаді. Депутат Рівнеоблради Юрій Кузнюк організував нагородження, вручивши лауреатам відзнаки та подарунки.

Другим етапом стала Дубенщина, яка активно долучилася до конкурсу. Представивши 59 читців, громада вдруге поспіль стала беззаперечним лідером за кількістю учасників. Підсумовували конкурс у Державному історико-культурному заповіднику м. Дубно. Церемонію організували заступник голови Рівненської обласної ради Олексій Бучинський та депутат РОР Володимир Ткачук.

Заключний етап нагородження відбувся у Вараші. І присвятили подію Дню захисників та захисниць України.

Як зазначив заступник голови Рівнеоблради Олексій Бучинський, V Міжнародний конкурс декламаторів поезії Тараса Шевченка став важливою подією для популяризації української культури та вшанування пам’яті великого поета. Всі учасники продемонстрували своє захоплення творчістю Кобзаря, підтвердивши, що його спадщина продовжує жити і надихати все нові й нові покоління українців.