Позбавлення депутатського мандату, створення дендропарку, реорганізація шкіл та суперечки через військовополонених. Сьогодні, 20 вересня відбулося пленарне засідання 25 сесії Рівненської обласної ради. За що голосували та як вирішували питання обласні обранці — далі у сюжеті.

Пленарне засідання Рівненської обласної ради вже вчергове розпочалося із позбавлення депутатського мандата. Цього разу мова йде про скандального колишнього головного лісника Рівненщини Віталія Суховича. Нагадаємо, він був притягнутим до відповідальності за корупцію.

А от новою депутаткою Рівненоблради від партії «Сила і честь» призначили Тетяну Богданець.

Не обійшлося і без суперечок. Депутатам було важко дійти згоди у питанні освіти. А конкретніше осягнути нові зміни. Адже з 2027 року Україна перейде на 12-річну шкільну освіту. Тобто, з 1 по 9 класи учні навчатимуться в новоутворених гімназіях. А от на 10-11-12 класи доведеться переходити в старшу профільну школу.

Однією з вимог створення нової гімназії це певна кількість учнів, а саме не менше 600 дітей. Про це, запевняють депутати, не повідомили завчасно.

Втім, Олександр Коваль каже, що освітян попереджали завчасно. Однак, питання з освітою буде коригуватися.

Розпочати свою роботу подібні мережі закладів освіти повинні з 1 вересня 2027 року. А от щодо інших питань, то з мінімальними суперечками обласні обранці проголосували за створення у місті Рівне дендрологічного парку. Його площа сягатиме понад 7,5 гектарів. Він буде розташований на території "Центру національно-патріотичного виховання та позашкільної освіти", на вулиці В'ячеслава Чорновола. "За" 50 голосів із 54 зареєстрованих.

Багато шуму наробило питання про військовополонених. Перед початком сесії фракція "Європейська солідарність" внесла питання щодо посилення публічного висвітлення ситуації навколо полонених та безвісти зниклих захисників сил оборони. Питання винесли на президію та згодом зняли.

На відповідь у це начальник Рівненської ОВА зазначив, що цим питанням має займатися Президент і уповноважений з прав людини. Та й загалом висвітлювати подібну інформацію потрібно обережно.

До слова, на сесії, депутати облради погодили кадрове питання. Директоркою Рівненського обласного центру комплексної реабілітації що розташований в селищі Олександрія так і залишається Оксана Кравчук, вона ним керує з 2006 року. Загалом депутати розглянули 33 запитання.

Читайте також: Для Сил Оборони Рівне передало чергову масштабну партію дронів