Профілактика від сказу. На Рівненщині вдруге за рік розпочали вакцинувати диких тварин. Цьогоріч було зафіксовано вже 42 випадки сказу. Аби уникнути цього представники мисливських угідь разом із ветлікарями вручну розкладають вакцини-приманки. Як це відбувається, знає Ольга Данілюк.

Ось блістер, вона коли жує фарш, прокушує блістер і таким чином потрапляє вакцина. Приваблює сам фарш, вони чують його.

Ось так виглядає вакцина для диких тварин. Оскільки основними розповсюджувачами сказу є лисиці, то й приманка орієнтована на них. Втім, з`їсти брикету та імунізуватися від цієї недуги може й інша дика тварина. Або ж навіть безпритульні собаки та коти. До слова, вона є цілком безпечною навіть для людини.

Вакцину розкладаємо в тіньочку, щоб була, через 150-200 метрів на бригаду розраховано 15 км квадратних, - каже Володимир ЛЕГКИЙ, головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Рівненського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Рівненській області.

Розміщують вакцину на узліссях, уздовж доріг і сільськогосподарських угідь та у лісах.

На сьогоднішній день в Рівненському районі сформовано 74 робочих бригади і упродовж 5 днів пероральної імунізації буде охоплена площа 4 400 км квадратних і буде розложено 110 тисяч доз вакцини, - розповідає Валентина КРАВЧУК, заступниця начальника Рівненської районної державної лікарні ветеринарної медицини.

Цей процес вакцинації диких тварин є регулярним і щорічним. Раніше приманки з вакциною розкидали з літаків, тепер же це здійснюють вручну. І такий спосіб ветлікарі вважають навіть більш ефективним.

Вручну може буде ефективніше з тієї точки зору, що мисливці знають де є нори лисиць і на території діючих нір розкладається більша кількість вакцин, щоб вони могли їх спожити, - каже Валентина КРАВЧУК.

Загалом в Рівненській області 155 груп мають розкласти двісті шістдесят дві з половиною тисячі доз вакцин-приманок. І охопити мають десять з половиною тисяч кілометрів квадратних. Так як сказ закінчується для хворої тварини чи навіть і людини летально, найкращим методом його попередження є вакцинація.

Людина має розуміти, власник тварини, якщо в нього є тваринка, то він обов'язково раз в рік її має вакцинувати. На сьогодні вакцини є в держустановах ветмедицини. Вона є безкоштовною на сьогодні, - додає Олександр КОСТЮК, перший заступник начальника головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області.

Попри те, що домашніх та диких тварин від сказу вакцинують, все ж випадки цього захворювання трапляються.

На сьогодні в області зареєстровано 29 неблагополучних пунктів де з початку року захворіло 42 тварини. Найбільше це коти. Домашні і бродячі. Це 21 голова. На другому місці в нас лисиці. 10 голів. 8 голів собаки. Крім того, ще було 2 єнотовидні собаки і 1 кріль, - каже Олександр Костюк.

Саме тому ветлікарі радять власникам домашніх тварин відповідально ставитися до вакцинації від сказу своїх домашніх улюбленців. А щоб охопити нею більшу кількість диких тварин проводять пероральну імунізацію двічі на рік.