Сьогодні, 15 вересня, День військ радіаційного хімічного та біологічного захисту Збройних Сил України. Віряни вшановують пам'ять святого великомученика Микити. До Нового року залишилося 107 днів.

 ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

15 вересня в церковному календарі – день пам’яті святого великомученика Микити. Відомий як Микита Готський — був готським воїном і християнським святим, який жив у IV столітті на берегах Дунаю, в межах сучасної Румунії. Він прийняв християнство і був охрещений готським єпископом Феофілом, учасником I Вселенського Собору.

Микита активно проповідував християнство серед своїх одноплемінників, що викликало ненависть язичників. Після поразки язичницького правителя Афанаріха, християнська віра почала ширше розповсюджуватися серед готів. Однак Афанаріх знову набрав сили і відновив переслідування християн. Святий Микита був підданий тортурам і спалений живцем 372 року. Його друг, християнин Маріан, знайшов тіло святого, яке залишилося неушкодженим вогнем, і поховав його в Кілікії. Згодом мощі святого Микити були перенесені до Константинополя, а частина їх пізніше потрапила до монастиря Високі Дечани в Сербії.

Що не можна робити 15 вересня

  • Не можна обрізати гілки чи рубати дерева.
  • Краще не починати цього дня нові справи.
  • Заборонено торгуватися, ходити на ринок.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ І ТРАДИЦІЇ

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: ясний день на теплу осінь;
  • дощить цього дня — осінь буде сухою;
  • низько пливуть хмари — погода погіршиться;
  • безвітряна погода до теплої осені;
  • вранці іній на траві до швидкого похолодання.

ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

Які сьогодні іменини: Андрій, Григорій, Дмитро, Іван, Йосип, Леонід, Макар, Максим, Микита, Микола, Петро, Людмила, Марія.

Талісманом людини, народженої 15 вересня є бурштин. Вже давно були доведені антибактеріальні та протизапальні властивості цього каменю. Бурштин, коли торкається тіла, виділяє корисні мінерали, зокрема, йод та бурштинову кислоту.