Три фракції депутатів Костопільської міської ради не підтримали бюджет. Кошти планували виділити на потреби освіти, медицини та безпеки. Чому так сталося та якими будуть наслідки - дізнавалися наші журналісти.

 Провалений бюджет і як результат недофінансована освіта. У Костопільській громаді школярі ризикують залишитися без харчування, а непедагогічні працівники без зарплат. Адже три фракції не підтримали ці та інші важливі проєкти.

Це призвело до того, що не вистачає коштів для харчування дітей пільгових категорій. Звичайно, ми дуже обурені таким питанням, таким рішенням, тому що діти в цьому не винні. Чекаємо вирішення даного питання, - каже Ірина Марач, директорка Костопільського ліцею №4.

Бюджет був сформований на 22 мільйони гривень. Левову частину коштів направляли на потреби освіти та медицини. Не підтримали виділення коштів на харчування школярів, придбання автобуса для одного з ліцеїв, генераторів для дитсадків, а також оплату праці непедагогічних працівників. Не підтримали бюджет три фракції: Народний рух України, Слуга народу та ВО "Батьківщина". Не проголосувала і депутатка останньої фракції Наталія Беляновська, яка за сумісництвом є заступницею міського голови з питань освіти.

Я впевнена, що у найближчий час питання бюджету нашої громади буде переглянуто на позачерговій сесії, оскільки всі мудрі люди зацікавлені у тому, щоб усі потрібні статті бюджету, соціального направлення були прийняті. В тому числі питання освіти, яке мене хвилює найбільше, - каже Наталія Беляновська, заступниця міського голови Костополя з питань освіти.

Поки депутати роздумують про скликання позачергової сесії кошти на освіту потрібні негайно. Адже навчальний рік розпочався. Громадськість обурена розглядом важливих питань без поспіху. В той час як ремонт доріг до своїх осель депутати окремих фракцій підтримують одразу і одноголосно.

До цього часу всі голосування проходили як одною командою. От наприклад, ми зараз на цій вулиці, вулиця Енергетична. На позаминулій сесії було виділено півтора мільйони гривень. Тобто я вбачаю, що тоді ці фракції голосують, а коли такі нагальні питання, 20 питань, вони не проголосували, - зазначив Ігор Гаврилюк, місцевий активіст.

Після проваленого бюджету, в.о. міського голови Давид Дідух анонсував кадрові рішення.

Починає страждати галузь і зараз я проводжу наради і ми вирішуємо питання як виходити з цієї ситуації СТИК Є проблема, що в нашій Костопільській міській раді посади заступника обіймають депутати. Я вважаю, що в даному випадку це є проблема і можливо розглянеться варіант перерозподілу функціональних обов'язків, - повідомив Давид Дідух, в.о. міського голови Костополя.

Чергова сесія Костопільської міської ради запланована на кінець листопада. Давид Дідух каже, зараз спільно із освітянами намагаються вийти із ситуації. Із підприємцями укладуть договори, щоб забезпечити дітей харчуванням на найближчий період. Щодо інших видатків, директори будуть використовувати залишкові кошти.

Читайте також: 24 підприємці Рівненщини отримають понад 5 мільйонів гривень на розвиток своїх ініціатив