Костопільчанка Наталія Пруцкова як мама полеглого воїна нині очолює громадську організацію «Батьки Янголів». Її єдиний син Олег загинув 29 серпня 2022 року.

Пані Наталія познайомилася з родинами інших загиблих військовослужбовців, зниклих безвісти Костопільської громади. Коло спілкування з часом ширшало, й за кілька місяців виникла ідея зареєструвати громадську організацію родин героїв Костопільщини, розповідають у Костопільська міська рада.

«Ми багато встигли. Ініціювали розташування Алеї захисників в центрі на майдані Т.Г.Шевченка. Також ініціювали закладання за кошти міської ради наріжного каменю під меморіал на честь наших загиблих героїв на площі Грушевського. Домовилися, щоб у соборі Петра і Павла відвести місце для вшанування пам’яті полеглих захисників», - розповіла Наталія Пруцкова.

Нині організація «Батьки Янголів» – для допомоги саме батькам, оскільки для них немає фондових програм. Бо не час лікує людину, а її оточення, каже пані Наталя.

«Коли людина сама, а поряд - фото, речі загиблого сина, вона постійно думає про свою втрату. Її потрібно відволікти, забрати в інше середовище. Серед нас є батьки, які втратили єдину дитину. Дітей більше немає і вже не буде, внуків теж. Моя мета - підтримувати такі сім’ї», - розповідає жінка.

Уже за кілька днів після реєстрації ГО з допомогою міської ради подала заявку на конкурс «Стійкі та інклюзивні громади в Україні» за підтримки Міжнародної організації з міграції (МОМ) за фінансування Міністерства закордонних справ Японії і виграла грант на 15 тис. доларів.

Грантові кошти планують використати на відкриття спільно з міською радою центру життєстійкості у приміщенні дитячого відділення колишньої стоматологічної поліклініки. Якщо міська рада виділить фінансування на ремонт, коштом гранту закуплять меблі та всю необхідну техніку.

«Була пропозиція використати грантові кошти на допомогу ЗСУ. Ми провели консультації з надавачем гранту, і нам поставили чіткі умови щодо використання коштів: грант має бути використаний саме в громаді на підтримку певних категорій громадян, а не на допомогу ЗСУ. Така умова виділення фінансування», – пояснила Наталія Пруцкова.

Центр надаватиме психологічну допомогу родинам загиблих та безвісти зниклих, внутрішньо переміщеним особам та демобілізованим військовим, які отримали інвалідність. Центр соціальних послуг міськради також має надати працівника для допомоги та супроводу зазначених категорій людей. Планується, що у центрі працюватиме військовий психолог.

«Це потужна праця мам загиблих. Ми з ними співпрацюємо, підтримуємо, ставимо в менторство іншим громадам, - коментує начальниця Управління у справах ветеранів Рівненської ОДА Maryna Korolova Марина Корольова. - Нині ми продовжуємо збирати кращі практики підтримки ветеранів у Рівненській області. Хочемо розробити дорожню карту та презентувати результати проєкту в рамках регіонального форуму у жовтні 2024 року».

Так, громадська організація «Фундація розвитку бізнесу» у співпраці із Рівненською ОДА за підтримки швейцарсько-українського проєкту MH4U «Психічне здоров’я для України» реалізують проєкт «Ініціативи для ветеранів. Психоціальний аспект».

Тож заохочуємо вас розповідати про послуги, котрі надає ваша організація, благодійний фонд, комунальна установа, громада.

Заповніть коротку форму за посиланням та долучіться до важливої ініціативи.

Про це повідомила пресслужба Рівненської ОВА.

Читайте також: Мистецтво і спорт: на Рівненщині розвивають різні методики реабілітації ветеранів