Рівненщина входить до п’ятірки областей з найвищою захворюваністю на кашлюк. Впродовж 8 місяців поточного року в області захворіло 272 людини (23,8 вип. на 100 тис. населення), це у 7 разів більше ніж за аналогічний період минулого року.

Про це повідомили в Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб .

Кашлюк – це інфекційне захворювання, що проявляється ураженням слизових оболонок верхніх дихальних шляхів. Токсини, що виділяються збудником, викликають запальну реакцію і нападоподібний кашель, що нагадує бронхіт.

Зараження відбувається повітряно-крапельним шляхом.

Кашлюк найчастіше діагностується у дітей дошкільного віку, хворіють і дорослі.

Найбільш небезпечним кашлюк є для немовлят, він може викликати тимчасову зупинку дихання аж до посиніння обличчя та може призвести до ряду ускладнень і навіть смерті. Інкубаційний період кашлюка коливатися від 5 до 21 днів (зазвичай 7-14 днів).

На Рівненщині проводяться додаткові заходи з імунізації дитячого та дорослого населення проти кашлюку, дифтерії та правця, аби всі люди, які не дотримувалися календаря щеплень, надолужили пропущені дози.

Всі заклади охорони здоров’я області, які надають послуги з імунізації населення, забезпечені медичними імунобіологічними препаратами для профілактики кашлюку, дифтерії та правця. Тому батьки повинні з’ясувати вакцинальний статус своїх дітей та якомога швидше надолужити пропущені щеплення.