Фото ілюстративне
Домогосподарства та ОСББ Рівненщини можуть отримати пільгові кредити на «зелену» енергетику, повідомляє пресслужба Рівненської ОВА.

Задля подолання дефіциту електроенергії домогосподарствам Рівненщини пропонують скористатися «нульовими» кредитами на придбання генеруючих установок. А саме сонячні панелі з системами накопичення енергії та вітрові електростанції.

Про те, як отримати таку послугу розповів під час брифінгу в Рівненській ОДА директор Департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та енергоефективності РівнеОДА Володимир Пшеюк.

«За таким кредитом приватні домогосподарства можуть звернутися в ПриватБанк, ОщадБанк, УкргазБанк, Банк Глобус, ЕксімБанк та СенсБанк. Він видається на 10 років, а сума не повинна перевищувати 480 тис. гривень. Вже 4 домогосподарства Рівненщини скористалися даною послугою. Також досить велика кількість заявок перебуває на розгляді в кредитних установах», - повідомив Володимир Пшеюк.

У свою чергу координатор ГО «Екоклуб» Михайло Лук’яник розповів про можливості для ОСББ та ЖБК. У Фонді енергоефективності діють дві програми – «Енергодім» та «ГрінДім».

«"Енергодім" - це програма, яка стосується термомодернізації будинку, а "ГрінДім" передбачає встановлення теплових насосів і сонячних електростанцій на багатоквартирні будинки. Перша програма нині діє в спрощеному вигляді - ОСББ потрібно лише подати заявку та виконати всі роботи. Не треба розробляти проєктно-кошторисну документацію», - повідомив Михайло Лук’яник.

За програмою "ГрінДім" ОСББ та ЖБК можуть отримати компенсацію до 70% вартості обладнання. Проте не більше 1 млн грн на встановлення сонячних електростанцій, не більше 2 млн грн на теплові насоси, а також не більше 15 тис. гривень на проведення енергоаудиту. Вартість самих робіт не відшкодовується.

Щодо програми «Енергодім» обмежень за вартістю виконання робіт немає, проте є обмеження за сумою гранту. Для пакету А максимальна сума 2 млн грн, для Б – 10 млн грн. Крім того є ще грант за проведення енергоаудиту – 70%, але не більше 15 тис. гривень.

Також, як зазначив Михайло Лук’яник, зараз низка банків відкрив для ОСББ можливість отримувати пільгові кредити. Це кредит за програмою «5-7-9».