Верховна Рада України не скасувала 176-ої статті адміністративного кодексу, за якою штрафують за самогоноваріння і зберігання самогонних апаратів. Зміни підтримали тільки три десятки депутатів із понад трьох сотень у сесійній залі. Тож, як і раніше, навіть зроблене для власного вжитку міліція може вилучити, виробника оштрафувати, а апарат конфіскувати.

Українські самогонники й далі поза законом. Народні депутати не скасували статті Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка передбачає штрафи за самогоноваріння без мети збуту та за зберігання вдома апаратів. Один із представників Рівне нщини у парламенті Юрій Прокопчук, котрий співдоповідав під час розгляду питання, вважає його недопрацьованим.

Депутат певен: після доопрацювання зміни таки внесуть і домашні виробники напою опиняться у законі. Натомість, для продавців самогону відповідальність навпаки планують посилити. На Рівне нщині тільки вилученого минулоріч самогону на кожного мешканця області припадає майже по 200 грамів.

Зазвичай міліція виявляє саме тих, хто торгує самогоном, переконаний власник цього агрегату. Чоловік не бажає, щоб його упізнали, адже й досі поза законом. Хоча жене тільки для себе і щоб пригостити друзів. Між тим перехожі, котрі самі самогону не п'ють або ж не зізнаються, його легалізацію переважно підтримали.

А поки тисячі українців, котрі обирають продукт власного виробництва, залишаються у підпіллі.