Відреставрована хата, пожовклі підручники та різки для покарання. На Рівненщині з`явився перший в Україні Музей шкільництва. У ньому зібрані унікальні артефакти минулого, якими користувались учні та вчителі з XVIII по ХХ століття. Де відкрився музей, дивіться далі у сюжеті.

У місті Радивилів з'явився Унікальний Музей шкільництва. Відкрили його в етнопарку «Ладомирія». Запрацював він у старовинній хаті, якій понад 200 років. Її ще до війни привезли з Рівного, відреставрували і вона стала новою локацією у етнопарку. Тепер тут музей шкільництва Великої Волині.

Музей складається з церковнопарафіяльного класу. Тут зібрані оригінальні парти та стільці. Також стіл, табуретка вчителя, по центру дошка. На стінах розмістили світлини учнів, які навчалися у таких школах в кінці ХІХ століття. Також — оцифровані копії букварів того часу та документи. А біля учительського столу ще й різки.

Додає, більшість учнів були звичайними селянами, які зазвичай вчились взимку, коли закінчувалася робота на полях. Викладали зазвичай священники. Кімната вчителя розташовувалась поруч з класом. Тут було все необхідне для побуту.

У музеї зібрали освітні документи та підручники того часу. Збирали артефакти поступово. До проєкту залучали краєзнавців, науковців та освітян. Бо тема освіти від 18-го століття до 30-х років 20-го на історичній Волині – не досліджена дотепер.

Музей шкільництва став першим в Україні. Проєкт вдалося реалізувати під час повномасштабної війни з росією.

Етнопарк "Ладомирія" у Радивилові функціонує вже майже п’ять років. Сподіваються, що музей шкільництва стане місцем проведення виїзних шкільних уроків та таборів.