Замість строкової служби в армії - базова підготовка. Збільшення штрафів, а також хто може отримати відстрочку від служби в ЗСУ. Актуальні питання мобілізації в Україні, подробиці у сюжеті.

З 27 до 25 років. В оновленому законі України про мобілізацію призовний вік зменшений. Замінили й строкову службу на базову військову підготовку. Вона розпочнеться з першого вересня 2025 року.

Громадян у віці від 25 років може бути направлений на базову військову службу від 3 до 5 місяців і за цей час він набуває військової спеціальності. До 24 років важливо зазначити, що дана категорія громадян може вибирати період проходження цієї військової служби самостійно, але після цього стає вже обов'язковим коли він набуває 25 років, - каже представник управління комунікацій Оперативного командування "Захід" ЗСУ Олег Домбровський.

Одним з основних оновлень стало й створення електронного реєстру "Оберіг". Він містить особисті дані чоловіків та жінок призовного віку. Це дозволяє самостійно оновлювати особисті дані через додаток "Резерв +". Також збільшили штрафи за порушення військового обліку.

Варто зауважити що у мирний час штрафи для цивільних становлять від 5100 гривень до 8500 тисяч гривень. Для посадових осіб від 18000 тисяч до 34000 тисяч гривень. У воєнний час ці штрафи вони ще набагато вищі. Для цивільних від 17000 тисяч до 25500 гривень. Для працівників державної сфери посадових осіб від 34000 тисяч до 59000 тисяч гривень відповідно, - додає Олег Домбровський.

А ось відстрочку від мобілізації можуть отримати понад 25 категорій осіб. Серед них особи з інвалідністю, одинокі батьки, ті хто доглядає за хворими членами сім'ї, науковці, студенти тільки денної форми навчання. Та все ж всі військовозобов'язані змушені мати при собі військово облікові документи весь час.

Поза як представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки здійснюють спільні патрулювання з органами національної поліції, гвардії, прикордонної служби України мають у законі надане право здійснювати таку перевірку. Тому чоловікам призовного віку необхідно мати при собі військово облікові документи. Пред'являти їх на вимогу поліції або представників ТЦК і у разі перевірки може здійснюватися фотовідео фіксація, - резюмує представник управління комунікацій Оперативного командування "Захід" ЗСУ Олег Домбровський.

Оновлення стосуються також військовозобов'язаних, які перебувають за кордоном. Без військово-облікових документів чоловіки тепер не мають змоги оформити паспорт, закордонний паспорт або отримати консульські послуги.

Читайте також: У Рівному виявили припаркований на газоні автомобіль