Сьогодні, 4 серпня, День Повітряних Сил Збройних Сил України. Віряни вшановують пам'ять святих сімох мучеників Ефеських.

Що сьогодні за церковне свято
4 серпня в церковному календарі – день пам’яті святих сімох мучеників Ефеських. Також відомі як Сім сплячих отроків, були християнськими юнаками, які жили в III столітті. Їхні імена: Максиміліан, Іамвліх, Мартініан, Іоанн, Діонісій, Ексакустодіан (Костянтин) і Антонін.

Під час гонінь на християн за імператора Декія (249-251), ці юнаки відмовилися приносити жертви язичницьким богам і відкрито сповідували свою віру в Христа. Вони сховалися в печері на горі Охлон, де проводили час у молитвах і підготовці до мученицького подвигу.

Імператор Декій, дізнавшись про їхнє місцезнаходження, наказав замурувати вхід до печери, щоб вони померли від голоду і спраги. Однак Господь навів на них дивовижний сон, що тривав майже два століття.

Під час правління імператора Феодосія Молодшого (408-450), коли виникли суперечки щодо воскресіння мертвих, Господь пробудив отроків, щоб вони стали свідками істини воскресіння. Їхнє пробудження стало великим чудом і підтвердженням віри у воскресіння.

Що не можна робити 4 серпня
Не можна лихословити, лаятися, сваритися.
Не слід позичати і давати гроші в борг.
Жінкам забороняється првцювати на городі.

Народні прикмети і традиції на 4 серпня
Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: над лісом туман — буде багато грибів;
  • вранці йде дощ — осінь прийде рано;
  • вродило багато малини — буде і багато пшениці;
  • гарна погода до погожого листопада.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 4 серпня
Які сьогодні іменини: Олексій, Андрій, Денис, Дмитро, Іван, Костянтин, Кузьма, Михайло, Семен, Дарина, Ірина.

Талісманом людини, народженої 4 серпня є гіацинт. Дуже популярний сьогодні дорогоцінний камінь. Здавна гіацинт вважався символом мудреців.