Збереження національної спадщини, формування екологічної свідомості молодшого покоління та "вишивка українською". Нові, креативні проєкти стартують на Рівненщині. Реалізуються вони за підтримки Українського культурного фонду. Як подібні ініціативи втілюватимуться у життя - далі у сюжеті.

"Вишивка українською", збереження національної спадщини та цифровізацію колекцій Рівненського обласного краєзнавчого музею. На Рівненщині стартують нові креативні проєкти за підтримки Українського культурного фонду. Одним з таких проєктів є й екологічна вистава. Це перша вистава на подібну тематику за час існування Рівненського театру ляльок. Вона спрямована на формування екологічної свідомості молодшого покоління.

В рамках цього проєкту ми хотіли привернути увагу взагалі до проблеми збору сміття роздільного, проблеми довкілля. Навчити дітей правильному збору сміття, - каже Роман Микитюк, заступник директора "Рівненського академічного обласного театру ляльок".

Роман Микитюк, каже зі сміття, а саме картону, пластику робитимуть декорації на виставу, прем'єра якої планується на кінець серпня цього року.

У нас передбачено поїздки по 10 населених пунктах. Вибирали ми населені пункти у яких найгірша екологічна ситуація. Тобто це Здолбунів, Костопіль, Смига та інші населені пункти, - зазначив Роман Микитюк.

"Вишивка українською" це проєкт, в якому учасники матимуть змогу навчатися новій техніці вишивання, а саме "ниткографіці". У такий спосіб популяризуватиметься старовинне українське мистецтво.

Людина, яка буде приходити до нас на майстерклас обере собі цитату, або обере цілий абзац для того, щоб вишити чи на закладці, чи вишити на листівці, чи навіть на настінному панно, - пояснює Олена Медведєва, арткураторка проєкту "Вишивка українською".

Майстер-класи відбуватимуться впродовж серпня та вересня, вони, зазначає Олена Медведєва безкоштовні. Участь зможуть взяти 120 людей. Ще одним новим проєктом стала цифровізація Рівненського обласного краєзнавчого музею. Буде створено новий сайт, оцифровано 10 стародруків київської та львівської друкарень.

Родзинкою напевно цього проєкту буде оцифрування фотонегативів. Ми маємо величезний фонд фотонегативів у якому він налічує декілька десятків тисяч напевно одиниць у якому можливо і мало хто знає що у ньому зберігається, - каже Ольга Морозова, завідувачка сектору впровадження цифрових технологій РОКМ.

Буде оцифровано понад 300 подібних негативів. що відображатимуть Рівне 60-70 років. Оцифровуватимуть і всю історію музею. А ось для Березнівського краєзнавчого музею це вже третій проєкт Українського культурного фонду поспіль. Тема, яку хочуть розкрити "За Україну, за її волю".

Ми хочемо показати наступність поколінь про те що війна триває не один рік, тому що вона розпочалася не сьогодні і не вчора і не 10 років назад. Боротьбу за незалежність і волю розпочали хлопці Української повстанської армії. Коли розпочалася війна, повномасштабне вторгнення, то тисячі наших хлопців в першу чергу добровольці взяли до рук зброю для того, щоб захистити суверенітет держави й зберегти таку нашу ідентичність, - каже Наталія Трохлюк | Посада: директорка "Березнівського краєзнавчого музею".

Таким проєктом у музеї хочуть показати зв'язок поколінь та привернути увагу громадськості до проблем відновлення та збереження історичних пам'яток. Варто додати, представлені проєкти спрямовані на всі групи населення та реалізуватимуться впродовж двох місяців у рамках конкурсу короткострокових грантів.

Читайте також: Документи оцифровуватимуть швидше: рівненський архів отримав сканер від американських партнерів