Фото ілюстративне
Пані Олена першою у Рівненській області скористалася державною пільговою програмою на підтримку енергетики, що стартувала у липні. Жінка планує встановити на приватному будинку в селі Рівненського району сонячну станцію потужністю 10 кВт, а також обладнання для накопичення енергії.

Для цього вона отримала кредит у розмірі 479 тис. грн із терміном погашення 5 років. При цьому держава повністю компенсуватиме відсоткову ставку. Про це повідомляє пресслужба Рівненської ОВА.

«Я працюю у сфері енергоефективності, тому на власному досвіді вирішила спробувати, як працює державна програма. Гібридна система електропостачання складається з інвертора, акумуляторів та 17 сонячних панелей. Виконуватиме роботи фірма з Рівненщини, яка акредитована у банках і вже не вперше працює з такими програмами», - розповіла пані Олена.

Використовувати електростанцію, згідно з умовами, дозволено не лише для власних потреб, але й для продажу електроенергії.

Закликає максимально використовувати можливості, що пропонує держава, і начальник Рівненської ОВА Олександр Коваль .

«В Україні з 20 липня діє державна програма для придбання систем альтернативної енергогенерації для приватних будинків. Сума кредиту – до 480 тис. грн. Осінь та зима в енергетичному плані обіцяють бути складними, тому закликаю не гаяти часу і готуватися вже», - каже Олександр Коваль.

Власники будинків можуть отримати фінансування під 0% для закупівлі обладнання і встановлення у власних домогосподарствах сонячних панелей з системами накопичення енергії та вітрових установок.

За умовами програми, держава повністю компенсує відсоткову ставку за такими кредитами впродовж десяти років. Сума кредиту може складати до 480 тисяч гривень. Його можна оформити в таких банках: Приватбанк, Ощадбанк, Укргазбанк, Сенс Банк, Глобус Банк.