Це вже другий випадок в області впродовж поточного літа. Захворілі із Дубенського та Рівненського районів. Всі хворі були госпіталізовані в інфекційне відділення та отримали відповідне лікування.

Захворюваність на лептоспіроз сезонна і зростає навесні та влітку, коли люди більше часу проводять біля водойм.

Без лікування лептоспіроз може призвести до ураження нирок, печінки, викликати менінгіт (запалення мембрани головного і спинного мозку) чи навіть смерті.

Бактерія, що спричиняє лептоспіроз у людей - лептоспіра, потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше - гризунів.

Захворіти на лептоспіроз можна під час купання у водоймах зі стоячою водою, риболовлі, під час сільськогосподарських робіт, при догляді за хворими тваринами, при вживанні продуктів харчування інфікованих гризунами.

Лептоспіра може проникати в організм людини через порізи та подряпини на шкірі, а також через неушкоджені слизові оболонки (ніс, рот, очі). Можливий також шлях інфікування у разі вживання сирої води із природних невідомих джерел. Хвора людина не становить небезпеки для оточення, захворювання не передається між людьми.

Людина може захворіти у період від двох днів до чотирьох тижнів після зараження. Симптоми варіюються від легких (головний біль, гарячка, біль у м’язах, почервоніння очей, діарея, висипання) до серйозних (ураження нирок, ураження печінки, менінгіт) і навіть смерті.

Поради, як уберегтися від лептоспірозу:

- Уникайте заражених водойм: не купайтеся і не рибальте у водоймах, з якими можуть контактувати інфіковані тварини, наприклад, біля водопою худоби.
- Вакцинуйте тварин: хатні та сільськогосподарські тварини мають бути вакциновані проти лептоспірозу.
- Уникайте контактів із хворими тваринами: не торкайтесь інфікованих тварин і дотримуйтесь заходів безпеки, доглядаючи за ними.
- Одягайте рукавички та закрите взуття: під час роботи на городі та збору ягід у лісі користуйтеся засобами індивідуального захисту.
- Знищуйте гризунів удома: проведіть дератизаційні заходи у своєму помешканні та убезпечте воду та харчі від забруднення виділеннями гризунів.
- Термічно обробляйте продукти тваринного походження.

Лептоспіроз часто складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань – наприклад, можуть нагадувати грип, який більш характерний восени і взимку. До того ж часом захворювання може протікати безсимптомно.

Якщо ви захворіли та мали контакт із потенційно зараженою водою або тваринами, негайно зверніться до лікаря.

Лікування необхідно розпочати негайно, адже захворювання швидко прогресує.

Джерело: Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Читайте також: «Небезпечна вода»: правила поведінки під час купання у водоймах Рівненщини