У межах проєкту «Костопільщина на смак» відбулося дефіле в автентичному національному строї Костопільщини кінця XIX-початку XX ст. Більшості представлених на дефіле зразків вбрання понад сто років.

 Про це повідомляє Костопільська міська рада.

Найбільше різноманітності у старовинному одязі – у громадах, які межують з іншими регіонами. До таких належить і Костопільська громада, де село Гута межує з селами Волині. Особливу увагу привертає вишивка на лляному домотканому полотні. Орнаменти костопільських сорочок переважно рослинні, рідше зустрічаються геометричні. Оздоблення рукавів жіночих сорочок – вишивка хрестиком, гладдю, занизування.

Старовинні жіночі сорочки у нашому краї мають різні комірці. Часто зустрічається комірець-стійка, виложистий комір. На сорочках із сіл Костопільщини помітили цікавий елемент – оздоблені вишивкою круглі комірці, зібрані по колу, що нагадують парасольку. Сорочки з такими комірцями носили жінки і дівчата. Круглі комірці є костопільською регіональною особливістю, що не зустрічається більше ніде на Рівненщині.

Проєкт «Костопільщина на смак» реалізується за підтримки Костопільської міської ради, відділу у справах культури, молодіжної політики та спорту міськради, Костопільської дитячої школи мистецтв.

Фото без описуФото без описус