Традиційна для поліських районів. У Рівному презентували дудку викрутку. Стародавній музичний інструмент пропонують внести до переліку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Яка вона дудка - викрутка, дивіться далі у сюжеті.

У Рівному пройшов майстер-клас з виготовлення поліської дудуки-викрутки. Назва походить, від способу виготовлення музичного інструменту. Робили її з гілки сосни, що вимагало багато знань про деревину.

Можна було не тільки створити власний стародавній народний інструмент, а й зіграти на ньому.

Раніше такі дудки виготовляли, хто мав хист до музики, або як іграшку для дітей. Юрій Ковальчук, майстер народної творчості, вперше побачив її виготовлення у селі Рокитне, Рівненської області. Та тоді не зацікавився нею.

Дудки-викрутки виготовляли різними способами. У багатьох селах Ріненщини та Волині, вони різнилися.

На Рівненщині є два види подібних дудок. Одна дудка-викрутка, інша дудка-колянка. Звучать подібно, та виготовляються по різному. Дослідники, кажуть найкраще дудку-колянку виготовляти зараз, коли добре сходить кора.

На майстер-класі були присутні діти. Вони запевняють, залишилися під враженнями. Наталія ж певна, вивчати та досліджувати свою культуру потрібно.

Варто додати поліська дудка-викрутка є нетільки нематеріальною-культурною спадщиною Рівненщини, а й України. Цьогоріч Міністерство культури та інформаційної політики України направив традицію поліської дудки-викрутки на розгляд ЮНЕСКО як таку, що потребує термінової охорони.

Детальніше - в сюжеті.