Завдяки доказовій базі Служби безпеки реальний термін ув’язнення отримав організатор нелегального каналу продажу зброї та боєприпасів у прикордонних регіонах України. Зловмисником виявився мешканець Луцька.

Нагадаємо, в жовтні минулоріч неподалік села Катеринівка Сарненського району, 37-річний лучанин за 45 700 гривень збув чотири гранати, автомат АК 12 та понад дві тисячі патронів калібру 5,45.

Затримали його на початку листопада під час чергового збуту зброї та боєприпасів у тому ж Сарненському районі. З місця події слідчі вилучили реактивну гранату, протитанкові гранатомети, а ще одну гранату поліцейські виявили в автомобілі зловмисника. Тоді свій «товар» він оцінив у 40 тисяч гривень.

Під час проведення санкціонованих обшуків у Луцьку правоохоронці вилучили понад 20 одиниць вибухових пристроїв та 600 набоїв різного калібру, - повідомили у відділі комунікації поліції Рівненької області.

СБУ Рівненщини встановила, що потенційними клієнтами були представники кримінальних кіл, яких «чорний зброяр» підшукував через власні зв’язки.

Потрапляння зброї у незаконний обіг могло призвести до загострення криміногенної обстановки та розхитування внутрішньо-політичної ситуації в регіоні.

Зразки бойових засобів ураження він зберігав за місцем постійного проживання, а їхню доставку покупцям здійснював на власному авто.

За наявними даними, «трофейну» російську зброю він отримував через особисті контакти з місць колишніх боєзіткнень у звільнених районах на сході та півдні України.

За матеріалами української спецслужби суд визнав його винним за ч. 1 ст. 263 КК України (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами).

Зловмиснику призначено покарання у вигляді трьох років тюремного ув’язнення з позбавленням права займатись діяльністю, яка пов'язана із володінням, носінням, зберіганням, придбанням збутом вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв, їх виробництвом та виготовленням, ремонтом на строк два роки із конфіскацією всього майна.

Комплексні заходи з блокування каналу підпільної торгівлі зброєю проводили співробітники СБУ у Рівненській області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Рівненської обласної прокуратури.