Всеукраїнський престур для журналістів триває на Рівненщині. В рамках нього медійники регіональних медіа відвідують різні локації нашої області. Однією з таких стала рівненська котельня. Що у ній особливого та що там побачили журналісти дивіться далі.

 Регіональне відділення Асоціації Міст України спільно з Харківським пресклубом організували дводенний престур по Рівненській області. У його рамках відвідали одну з рівненських котелень.

Ми знаходимося на діючій котельні. Відбувається процедура встановлення когенераційної установки, завдяки якій дана котельня буде забезпечена електроенергією і частково тепловою енергією, як ви бачили довкола ведуться роботи, як то кажуть педалюємо всі роботи аби встигнути до початку опалювального сезону, - каже Руслан Гудима, директор департаменту інфраструктури та благоустрою міста.

Подібні котельні є у багатьох регіонах країни. Їхня особливість у, тому що вони зможуть працювати й під час відключень світла.

Принцип роботи даної установки, як ми говоримо про двигун внутрішнього загоряння туди буде поступати газ і газ вже буде виробляти електроенергію і тепло яке буде розподілятися по межах його необхідності, - каже Руслан Гудима.

Організували такий престур для журналістів регіональних медіа, адже розуміють що зараз медіа перебувають в обмежених фінансових можливостях, відрядження у них зараз зменшилися. Людмила Доля каже, подібні котельні радують своїм функціонуванням.

Іде енергетична децентралізація, це те що важливо, тому що ми розуміємо, що попереду у нас зима тривоги нашої і є побоювання, як ми взагалі переживемо, як переживуть багато по верхівки, як взагалі люди, є запит у суспільства, що можна зробити сами. Безперечно цікаво що роблять органи місцевого самоврядування, щоб долати ці виклики, - розповіла Людмила Доля, координаторка проєктів "Харківського пресклубу" .

Подібні поїздки у різні регіони країни тривають понад 6 років. Під час повномасштабного вторгнення свою діяльність не припиняють. Не відвідують тільки прифронтові області у межах безпеки.

Під час прес турів наших ми бували й в деокупованих територіях і, були на Чернігівщині, Житомирщині, Сумщині бачили як відновлюються ці регіони ну і безперечно цікаво як все у тилових областях відбувається, - додає Людмила Доля.

Тетяна приїхала з Вінниці. Каже, подібні котельні мають також. Певна завдяки подібним відрядженням журналісти обмінюються досвідом.

Бачимо як у них працюють, якісь можливо для себе корисності беремо, а також ми бачимо що робиться в інших областях і теж пишемо про це, наші читають мешканці вінницької області й думають нам теж треба так зробити, - ділиться Тетяна Щербатюк, головна редакторка онлайн медіа "I-VIN".

У рамках туру учасники побували у Білокриницькій громаді, де побачили роботу Центру безпеки та діяльності громади. Відвідали один з госпіталів. У Городоцькій громаді побували на місцевому підприємстві. Організатори престури наголосили і надалі проводитимуть подібні відрядження для журналістів.