Рівненська громада підписала грантову угоду з Північною екологічною фінансовою корпорацією НЕФКО. Місто зможе впроваджувати широкомасштабні заходи з підвищення енергоефективності. За грантові кошти планується здійснити утеплення закладів дошкільної освіти, оновлення вуличного освітлення на магістральних та другорядних вулицях Рівного. Більше деталей — далі у сюжеті.

У Рівному продовжують зменшувати витрати з бюджету громади на енергоресурси. Так, сьогодні секретар Рівненської міської ради, Віктор Шакирзян підписав грантову угоду із Північною Екологічною Фінансовою Корпорацією НЕФКО. Відтепер загальна сума гранту складає 4 мільйони 696 тисяч ЄВРО.

За ці кошти будуть реалізовані такі заходи, якщо пройтися у цифрах, то на 2 млн євро буде проведено заміну вуличного освітлення, заміна лед-ліхтарів на головних та другорядних вулицях міста, це буде заміна сіт кабелів і це буде заміна деяких упор, - каже Володимир Муляр, керівник Управління з питань стратегічного розвитку та інвестицій

За грантові кошти будуть утеплюватися заклади дошкільної освіти №57 та №7 – зроблять термоізоляцію фасадів будівель, заміну вікон, заміну вхідних дверей, термоізоляцію дахів. Також будуть оновлювати вуличне освітлення у Рівному.

Буде проведено термомодернізацію 57 садочка як основного, це заміна покрівлі, це стіни, часткова заміна вікон там де цього вимагають ДБН та утеплення фундаментів. 7 садочок іде опційним ми будемо намагатися працювати далі з корпорацією НЕФКО для того, щоб його теж залучити повністю до грантової угоди, - каже Володимир Муляр.

Також, за грантові кошти від корпорації НЕФКО заплановано встановлення сонячних фотоелектричних станцій на дахах Рівненської центральної міської лікарні та інших комунальних закладах охорони здоров'я.

Ми зможемо приступити вже у цьому році, тобто десь орієнтовно з 1 липня. Угода дає можливість нам повністю розпочати закупівлю і таким чином переходити до самого виконання. Саме виконання по сонячних батареях це буде наша центральна міська лікарня. Це дасть можливість нам так само заощадити, виробляти сонячну енергію орієнтовно десь 207 кіловатів тобто це покрівля яка дасть можливість так само додатково отримувати сонячну енергію, - розповів Віктор Шакирзян, секретар Рівнеради.

Нагадаємо, що разом з НЕФКО у Рівному реалізували вже чотири проєкти на суму 3 мільйони 760 тисяч ЄВРО. За цей час виконана комплексна термомодернізація шкіл №26, №18, №27, повна комплексна термомодернізація дитячих садків №14, №33, №46. Нещодавно завершились роботи в навчально-реабілітаційному центрі «Особлива дитина»; дошкільному закладі «Пагінець»; у дошкільному закладі №35.