У Рівному відбувся тренінг з основ цифрової доступності. Понад 100 представників державних установ, які створюють контент і адмініструють вебресурси, вчилися створювати цифрові продукти доступними.

Навчання організували з ініціативи Рівненської ОДА за сприяння «Проєкту підтримки Дія», що Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні реалізує за фінансування Швеції.

Вебдоступність – це коли електронним продуктом можуть скористатися усі користувачі. Наприклад, незрячі люди чи люди із порушеннями зору, люди з порушеннями слуху чи когнітивними порушеннями, маломобільні користувачі тощо.

Цифрова держава – це коли держпослугами можуть користуватись всі українці без винятку. Для цього необхідно створювати безбар’єрний цифровий світ. Тренінг з основ цифрової доступності, так само як освітній серіал Вебдоступність» на Дія.Освіта, надають знання та навички, що дозволять побудувати інклюзивну країну, - сказала головна спеціалістка управління розвитку цифрових навичок та цифровізації освіти Мінцифри Ярослава Дьо.

За словами заступника голови Рівненської ОДА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) Олександр Терещенко, це навчання допоможе держслужбовцям, представникам органів місцевого самоврядування зосередити увагу саме по вебдоступності, щоб громадяни з інвалідністю, чи люди похилого віку мали такі ж самі можливості до доступу до офіційних ресурсів.

Крім Рівного, тренінги із цифрової доступності для публічних службовців відбудуться також у Дніпрі та Черкасах. Минулого року подібне навчання, за фінансування Японії, також провели у Вінниці, Львові та Полтаві.

В останні роки уряд здійснив багато змін, що стимулюватимуть державні органи підвищувати вебдоступність їхніх продуктів. Разом з тим, важливо, щоб дерслужбовці знали, як застосовувати нові вимоги вебдоступності на практиці, – сказала спеціалістка з політики цифровізації «Проєкту підтримки Дія» UNDP Оксана Гречко. - Ці знання важливі особливо є в часи війни, коли кількість людей із інвалідністю, на жаль, стрімко зростає.

У 2022 році в Україні набув чинності новий державний стандарт із вебдоступності. З липня 2023 року органи влади зобов’язані привести свої цифрові продукти у відповідність до його вимог – Постанови Уряду №757.

У лютому 2023 року також з’явився перший офіційний переклад українською міжнародних настанов з вебдоступності WCAG 2.1, які лягли в основу держстандарту.

Усі рішення здійснила Міністерство цифрової трансформації України за підтримки UNDP в Україні та фінансування Швеції.

Крім того, партнери розробили тематичний освітній серіал «Вебдоступність» для порталу Дія.Освіта.