На Рівненщині стартував тренінг "Забезпечення доступності публічних онлайн-ресурсів".

Про це повідомляє пресслужба Рівненської облради.

Усі знають, що таке фізична безбар'єрність. Це, зокрема, просторова доступність маломобільних громадян до різних послуг та сервісів.

Однак є безбар'єрність цифрова, коли кожна людина, незалежно від своїх фізичних та інтелектуальних можливостей має вільний доступ до інформаційного контенту. Зокрема, інформаційних ресурсів органів влади.

І над цим уже кілька років працюють фахівці Міністерства цифрової трансформації України в межах "Проєкту підтримки Дія", який впроваджується Програмою розвитку ООН UNDP Ukraine / ПРООН в Україні та за підтримки уряду Швеції.

У 2022 році в Україні було затверджено стандарт ДСТУ EN 301 549:2022 "Інформаційні технології. Вимоги щодо доступності продуктів та послуг ІКТ", який відповідає європейським вимогам.

Це не лише норми, які наближають нас до ЄС, а й вимога часу. Адже, на жаль, як наголошують організатори тренінгу, через війну кількість маломобільних користувачів веб-ресурсів в Україні лише зростатиме.

Водночас, збільшується і запит на цифрові ресурси органів влади.

Так, у 2023 році 51% українців скористалися урядовим вебпортал "Дія". Тоді як у 2020 таких користувачів було учетверо менше.

Разом із тим, на сьогодні лише 22 зі 100 офіційних вебресурс відповідають необхідним вимогам цифрової безбар'єрності.

Тож працювати є над чим.

Учасники тренінгу вчитимуться створювати такий інформаційний контент, який буде придатним для кожного користувача, незалежно від того, чи людина чує, чи бачить, чи може фізично користуватися клавіатурою тощо. А таких, за світовою статистикою, 15-20% населення. При цьому йдеться про користування всіма без винятку гаджетами. 

Читайте також: "Крила, обпалені війною": Рівненська військова презентувала нову збірку поезії