У Рівненській обласній клінічній лікарні ім. Ю. Семенюка запрацювала операційна, яких в Україні – одиниці.

Про це повідомили в Рівненській обласній раді.

Ідеться про операційну для проведення лапароскопічних операцій, яка оснащена новітнім обладнанням, що дає можливість проводити малоінвазивні втручання за сучасними методиками. На сьогодні таких операційних в Україні - лише 6 (сюди належать і ті, які працюють у приватних клініках). Для Західної України вона - чи не єдина серед комунальних лікарень.

У новій операційній працює команда фахівців Центру ендоскопічної та звукової діагностики, яка пройшла необхідне навчання.

Як розповів завідувач центру, лікар-ендоскопіст Віталій Лазарчук, особливість лапароскопічних операцій полягає в тому, що завдяки спеціальному обладнанню лікар, проводячи діагностику й виявивши патологію, одразу може зробити хірургічне втручання.

"Це інтервенційна діагностика, коли оглянувши певний орган, одразу заводиться інструмент і проводяться ендоскопічні маніпуляції. Такі операції - менш травматичні для пацієнта, а, отже, реабілітація проходить швидше та легше, аніж після традиційних операційних втручань із розтином", - пояснив Віталій Лазарчук.

Із новою операційною ознайомився голова Рівненської облради Андрій Карауш під час робочого візиту до РОКЛ.

"Перехід на малоінвазивні методи лікування – це тенденція сучасної медицини. І попит на ці послуги постійно зростає. Тому минулого року обласна рада підтримала ініціативу лікарні придбати дороговартісне обладнання для оперційної за кредитні кошти, а саме 10 млн грн. За цей час позику фактично погасили з тих грошей, які лікарня заробила сама. Власним коштом (а це ще 9 млн грн) зробили ремонт приміщення. Тож експеримент вдалий і може бути прикладом для інших медичних підприємств", - зауважив Андрій Карауш.

Окрім того, завдяки системі внутрішньолікарняних грантів для операційної придбали спеціальну мийку та шафу - не менш важливе обладнання, яке дає можливість проводити якісну дезінфекцію інструментів.