Калій, клітковина, магній і мінімальна кількість натрію роблять ці продукти незамінними для лікування гіпертонії.

Ви можете не відчувати тиску, але він має суттєвий вплив на здоров'я. Високий кров'яний тиск є одним із кількох ключових факторів ризику розвитку серцево-судинних захворювань.

Кров'яний тиск можна регулювати за допомогою змін у способі життя, таких як зниження стресу, активний спосіб життя, відмова від куріння і здорове харчування.

Щодо дієти, то Американська асоціація серця рекомендує вживати переважно рослинну їжу, молочні продукти з низьким вмістом жиру, птицю та рибу без шкіри, а також рослинні олії не тропічного походження. Вони радять обмежити насичені та трансжири, алкоголь, натрій, жирне м'ясо та додані цукри.

Видання eating well з'ясувало, які продукти потрібно їсти за підвищеного тиску

Буряк
"Ці яскраві коренеплоди містять багато нітратів, які перетворюються організмом на оксид азоту - хімічний месенджер, що розслабляє та розширює кровоносні судини і сприяє кровотоку", - каже Марія Сильвестр Террі, M.S., RDN, LDN.

Нітрати також зменшують навантаження на серце, щоб перекачувати кров по організму, пояснює Карлі Сен-Лоран Босежур, дипломований дієтолог.

Багато досліджень оцінили користь бурякового соку, особливо з урахуванням того, що в ньому багато нітратів. Наприклад, великий мета-аналіз досліджень показав, що щоденне вживання від 70 до 250 мілілітрів бурякового соку протягом 3-60 днів призводить до значного зниження систолічного артеріального тиску.

Крім того, одна порція вареного буряка забезпечує близько 5% добової норми калію і магнію.

Картопля
Террі зазначає, що в одній невеликій картоплині міститься 515 міліграмів калію - це більше, ніж у банані. Цей калій допомагає організму виводити натрій і знижувати напругу стінок кровоносних судин, що, своєю чергою, сприяє зниженню кров'яного тиску.

Тофу
Дослідження показали, що споживання соєвих продуктів пов'язане зі зниженням кров'яного тиску. Вчені вважають, що це пов'язано з рослинними сполуками, що містяться в сої, званими ізофлавонами.

Зазначається, що прийом ізофлавонів сої знижує кров'яний тиск. Ці ізофлавони сприяють розширенню кровоносних судин, почасти за рахунок посилення секреції оксиду азоту.

"Тофу містять клітковину, калій і поліненасичені жири, які підтримують здорове функціонування серця і здоров'я судин", - пояснює Террі.

Часник
"Часник може допомогти знизити кров'яний тиск у людей, які вже страждають на гіпертонію, завдяки таким сполукам, як алліцин, алліїн і S-алліл-L-цистеїн (SAC). Вони борються із запаленням, діють як антиоксиданти і роблять кровоносні судини ширшими, що сприятливо позначається на кровотоці", - пояснює де Маа.

Нещодавнє дослідження показало, що прийом невеликої дози екстракту витриманого чорного часнику з високим вмістом SAC допоміг знизити кров'яний тиск і підвищити рівень оксиду азоту в крові в учасників із легкою формою гіпертонії, які приймали ліки.

Гарбузове насіння
"Гарбузове насіння - дивовижне джерело магнію і калію, мінералів, які допомагають знизити кров'яний тиск і сприяють здоров'ю серця", - каже Босежур.

У кожній унції неочищеного гарбузового насіння міститься 156 мг магнію - 37% від ДВ і 223 мг калію - 5% від ДВ. Ці поживні речовини разом сприяють зниженню кров'яного тиску, тому вони входять до дієти DASH.

Ягоди
Де Маа каже: "Ягоди багаті на антоціани та деякі флавоноли. Саме антоціани надають ягодам колір і допомагають запобігти серцевим захворюванням".

Крім того, одне дослідження показало, що вживання чашки чорниці на день покращує кровообіг і підвищує біодоступність оксиду азоту.

Апельсини
"Апельсини містять гесперидин, антиоксидант, який може сприятливо впливати на здоров'я серця, - каже Шана Міней Спенс, магістр наук, дієтолог.

Дослідження показують, що гесперидин надає різну користь для здоров'я серцево-судинної системи, зокрема допомагає знизити кров'яний тиск. Ця сполука підвищує біодоступність оксиду азоту і зменшує запалення, внаслідок чого може сприяти зниженню як систолічного, так і діастолічного артеріального тиску.

"Навіть вживання апельсинового соку може бути корисним, оскільки ви все одно отримуєте вітаміни та мінерали", - каже Спенс. "У кожній чашці апельсинового соку міститься близько 10% від норми калію".