На Рівненщині родина розвиває полуничний агротуризм. Вирощують ягоди й пропонують людям їх зібрати самостійно. Власну справу розпочала багатодітна матір, залучила до неї своїх дітей. Стартували з кількох сотих землі, а нині фермери працюють на 23 гектарах. Про технологію вирощування ягід, дивіться далі.

Тетяна Мельник показує свій цьогорічний врожай. На Костопільщині, у селі Маща розвиває полуничний агротуризм. Сезон триває з травня і до кінця осені.

По 16 годин на добу працюють на землі. Розпочали власну справу у 2010 році. Роботу у сільгоспуправлінні, Тетяна вирішила змінити й започаткувати щось своє.

Є люди, які на роботі години відсиджують, а я не могла, мені треба було горіть. Родина, дітей багато і ми вирішили, що у нас є земля і щось треба на землі садить. Посадили полуничку, бо ми ж багатодітна родина. Побачили, що є лишки. Давай ще купляти, рахувати. Багато опікались, зараз ми купуємо тільки сертифіковані саджанці, - каже засновниця фермерського господарства Тетяна Мельник.

У Тетяни п'ятеро дітей. Всі допомагають на полі, у кожного своя функція. Петро працює на тракторі.

Допомагає лелека, збирає між рядками шкідників. Великий вплив на врожай чинить погода. Дощі дуже шкодять, про це як ніхто знає Віталій, ще один син Тетяни.

До моменту, поки немає ягоди - все залежить від нас, працюємо, робимо. Найважче, коли вона починає стигнути, дуже залежні від погоди. Якщо заходять дощі, то в органіці вже важко щось зробити, щоб полуниця не пропала, - зазначає син Тетяни Віталій Мельник.

Родина Мельників розпочала працювати на кількох сотках землі, сьогодні це 23 гектари. Частина з яких під органікою. Полуниця займає 2 гектари, усі плантації під крапельним поливом.

Цьогоріч сім'я вперше запровадила полуничний агротуризм. Дозволяють людям особисто збирати ягоди, а потім купувати власно назбиране.

Агротуризм почався з того, що немає людей на вибірку і ми вирішили, щоб люди самі собі збирали й нам легше. Але ми хотіли, щоб люди побачили цю красу, полуницю. Люди приїжджають задоволені, воно ще тут не оформлено естетично, але враження у людей хороші, щасливі, - каже пані Тетяна.

На території облаштовують цікаві локації. У майбутньому хочуть поєднати приємне з корисним. Аби люди тут не лише збирали полуницю, а й проводили час.

Крім полуниці, родина вирощує малину, обліпиху, озиме жито та займається садівництвом. Попри труднощі, інколи неврожай, залишати сімейну справу не збираються. У планах придбати додаткову техніку для обробки землі і пізнати ще більш новітніх технологій.

Читайте також: Головні культурно-мистецькі заходи Рівненщини цього тижня