У Рівному лікарку, яку обвинувачували у смерті дитини, звільнили від відповідальності. Сім років тривали суди і сьогодні суд врешті виніс ухвалу. Про яку власне справу йдеться і чи задоволені таким рішенням батьки хлопчика, дивіться далі у сюжеті.

Після семи років судової тяганини суд нарешті виніс свою ухвалу. Щоправда не в залі судових засідань, а лише в текстовому вигляді. І прийшли за ним лише потерпілі та їх адвокат.

Сім років з моменту смерті моєї дитини, справа нарешті дійшла до свого фінішу. 29 числа на черговому засіданні адвокати подали клопотання про закриття справи по термінах. Ось, сьогодні є ухвала. Її ніхто не оголосив, її просто видали ось так нам в руки, - каже Антоніна ОМЕЛЬЧУК, мама Іллі Омельчука.

Оскільки в нас кримінальне провадження було відкрите в квітні 2017 року, а станом на травень 2024 року пройшов термін 5-річний, який визначений кримінальним кодексом, тобто термін для притягнення особи до кримінальної відповідальності. Це право сторони захисту і обвинуваченої і відповідно обвинувачена таким правом скористалася. На, що суд відреагував і виніс ухвалу від 29 травня 2024 року про звільнення від кримінальної відповідальності Краков`ян Любов у зв`язку із закінченням строків давності, - розповідає  Мирослава КИСЕЛЬОВА, адвокат потерпілих.

Йдеться про екс завідуючу на той час ще онкогематологічного відділення обласної дитячої лікарні Любов Краков`ян. У квітні 2017 року там помер 12-річний Ілля Омельчук. У хлопчика був рак. За словами батьків, через те, що лікарка недогледіла стан пацієнта, він і помер.

Ми хотіли все-таки обвинувальний акт мати, щоб було доведено, що вона є винною у смерті моєї дитини. Хоча я даю чіткий відлік і розуміння того якою хворобою хворіла моя дитина, я розумію, що теж все могло закінчитися сумно, але не на тому етапі і не за таких умов як помер мій син. Діти мають право на життя і якщо шансів є один, а в нас він був не один. Лікарі повинні до останнього боротися і слова: "Вмер то вмер, що зробиш" не мають права бути, - каже Антоніна ОМЕЛЬЧУК.

За сім років судових засідань змінювався і склад суду і понад десять захисників обвинуваченої, як місцевих, так і столичних. Потерпілі вважають це навмисним затягуванням справи.

Ми на стадії судового розгляду не заперечували ту обставину і просили обвинувачену щоб вона визнала вину і піти по скороченому розгляду. Тому, що мало суттєве значення для батьків визнання вини лікаря і принесення хоча б елементарного вибачення батькам. Але за усі ці роки з 2017 року вибачень ми не почули. Навпаки вона обрала зухвалу тактику, допускала такі речі, які неприпустимі не лише для обвинуваченої, а й для лікаря, жінки, мами, - зазначила Мирослава КИСЕЛЬОВА, адвокат потерпілих.?

Зв`язатися з Любов`ю Краков`ян і почути її думку з приводу ухвали, нам не вдалося. Жінка не бере слухавку. Антоніна Омельчук зупинятися не збирається. Разом із своїм представником вона уже готує цивільний позов на відшкодування моральної шкоди в сумі 1 мільйон гривень.