Чи можна купатися в озері Басів Кут у Рівному? Сьогодні фахівці обласного центру контролю та профілактики хвороб провели відповідні дослідження якості води. Чи є вже результати, розповість Павло Невесенко.

Сьогодні попри не дуже спекотну погоду, люди вже плавають в озері Басів Кут. У цей час фахівчині центру контролю та профілактики хвороб, катером відправляються у різні точки водойми і відбирають проби води.

На глибині 20 сантиметрів медики спеціальним приладом батометром беруть проби води на декілька показників.

В обласному центрі контролю та профілактики хвороб розповідають, вода на Басовому куті стабільно погана. Сергій Бернацький розповідає, за минулі роки санітарно-хімічні показники не відповідали нормам.

Не краща ситуація і по мікробіологічних показниках. Кожна третя проба води не відповідає цим показникам.

При цьому медики зазначають - прямого ризику здоров'ю людей вода не несе. Натомість рятувальники акцентують на правилах перебування на воді. Оскільки купальний сезон офіційно розпочався 15 травня плавати можна при температурі води 18 градусів і вище. В іншому випадку людина може отримати так званий холодовий шок.

Результати якості води у Басівкутському озері будуть відомі за декілька днів. При цьому медики розповідають, хоча й прямих ризиків здоров'ю людей вода не несе, все одно її якість бажає бути кращою. До слова, на Рівненщині визначено 14 місць для купання де вода відповідає усім стандартам. При цьому рятувальники вкотре наголошують дотримуватися правил безпеки на воді, Бо з початку року на Рівненщині 10 людей загинуло на водоймах, з них двоє - діти.